Pieczone warzywa w piekarniku to proste, zdrowe, aromatyczne i smaczne danie. To pokrojone na duże kawałki głownie warzywa korzenne, obtoczone w oliwie i przyprawach i pieczone na blasze w piekarniku. Pyszne, kolorowe, lekkie danie. Warzywa można podawać same, posypane świeżo posiekaną zieleniną np. szczypiorkiem lub pietruszką. Są pyszne z sosem czosnkowym lub ziołowym. Można przygotować do nich mięso, jeśli danie ma być bardziej treściwe.
Poniżej podaję proporcję na jedną blachę, która wystarcza na ok. 3 osoby. Możecie również zrobić więcej warzyw, rozłożyć je na dwóch blachach i piec je równocześnie.
Składniki na ok. 3 porcje:
ok. 500 g niedużych ziemniaków (najlepiej typu A, czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi)
2 duże marchewki
2 duże pietruszki lub pasternak
2 małe buraki
1 papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
sól, czarny pieprz mielony, rozmaryn najlepiej świeży, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchewki, pietruszki i buraki obrać, umyć i osuszyć. Ziemniaki pokroić na ćwiartki. Buraki, jeśli są małe pokroić na ćwiartki. (Większe na pół i każdą połowę na 3- 4 części).
Marchewki i pietruszki przekroić wzdłuż na 4 części (na ćwiartki), a następnie każdą część w poprzek na pół (żeby nie były długie).
Paprykę pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć.
Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
Ząbki czosnku obrać.
Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać oliwę i przyprawy. (Z rozmarynu oberwać igielki). Potrząsając miską i zataczając koliste ruchy, obtoczyć warzywa w oliwie z przyprawami.
Warzywa wyłożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby na siebie nie nachodziły. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C z termoobiegiem.
Pyszne. Nawet moje warzywne niejadki zjadły- jeden prawie wszystko, a drugi mniej więcej pół porcji. Co prawda z narzekaniem, ale jak się zaprą, to nie jedzą nic, a tu dali się namówić. Zamierzam robić co jakiś czas :) Dziękuję za przepis.
Bardzo sympatyczne i lekkie danie. Niestety u mnie warzywa musiały troszkę dłużej poleżeć w piekarniku o dodatkowe 30 min.Myślę, że jest to zależne od indywidualnych "mocy grzewczych" piekarnika, a podany czas powinien być jedynie odnośnikiem.