Pieczone warzywa w piekarniku to proste, zdrowe, aromatyczne i smaczne danie. To pokrojone na duże kawałki głownie warzywa korzenne, obtoczone w oliwie i przyprawach i pieczone na blasze w piekarniku. Pyszne, kolorowe, lekkie danie. Warzywa można podawać same, posypane świeżo posiekaną zieleniną np. szczypiorkiem lub pietruszką. Są pyszne z sosem czosnkowym lub ziołowym. Można przygotować do nich mięso, jeśli danie ma być bardziej treściwe.
Poniżej podaję proporcję na jedną blachę, która wystarcza na ok. 3 osoby. Możecie również zrobić więcej warzyw, rozłożyć je na dwóch blachach i piec je równocześnie.
Składniki na ok. 3 porcje:
ok. 500 g niedużych ziemniaków (najlepiej typu A, czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi)
2 duże marchewki
2 duże pietruszki lub pasternak
2 małe buraki
1 papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
sól, czarny pieprz mielony, rozmaryn najlepiej świeży, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchewki, pietruszki i buraki obrać, umyć i osuszyć. Ziemniaki pokroić na ćwiartki. Buraki, jeśli są małe pokroić na ćwiartki. (Większe na pół i każdą połowę na 3- 4 części).
Marchewki i pietruszki przekroić wzdłuż na 4 części (na ćwiartki), a następnie każdą część w poprzek na pół (żeby nie były długie).
Paprykę pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć.
Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
Ząbki czosnku obrać.
Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać oliwę i przyprawy. (Z rozmarynu oberwać igielki). Potrząsając miską i zataczając koliste ruchy, obtoczyć warzywa w oliwie z przyprawami.
Warzywa wyłożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby na siebie nie nachodziły. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C z termoobiegiem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
KathyLP ·
3 lat temu
Czy czosnek wrzucić w całości? Nic nie zostało wspomniane, żeby przecisnąć przez praskę lub posiekać. Nie za duże są ćwiartki papryki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, w całości czosnek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
3 lat temu
Pyszne. Nawet moje warzywne niejadki zjadły- jeden prawie wszystko, a drugi mniej więcej pół porcji. Co prawda z narzekaniem, ale jak się zaprą, to nie jedzą nic, a tu dali się namówić. Zamierzam robić co jakiś czas :) Dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
4 lat temu
Bardzo sympatyczne i lekkie danie. Niestety u mnie warzywa musiały troszkę dłużej poleżeć w piekarniku o dodatkowe 30 min.Myślę, że jest to zależne od indywidualnych "mocy grzewczych" piekarnika, a podany czas powinien być jedynie odnośnikiem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
4 lat temu
Wyszły pyszne :) i po 30 minutach termoobiegu były upieczone i mięciutkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
4 lat temu
A moge piec ziemniaki buraki dynie cukinie papryke cebule i polac sosem pomidorowym by bylo jak najwiecej witamin?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Możesz, ale sosem polać dopiero gotowe :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuza·
4 lat temu
Tylko jak je upiec w.30.minut. Jakoś twarde wyszły
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
To proszę piec dłużej i sprawdzać wbijając widelec, czy są już dobre. Pewnie były grubiej pokrojone warzywa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MONIKA·
4 lat temu
A ziemniaki się dopiekaja w tym czasie?Pytam bo w każdym przepisie na pieczone ziemniaki (same ) czas pieczenia jest dużo dłuższy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak. Przy temperaturze 190 stopni z ustawionym termoobiegiem powinno wystarczyć. Jeśli nie wystarczy wydłużyć trochę czas pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zosia·
3 lat temu
Czas pieczenia warzyw jest+ - 50 min
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
Bardzo smaczne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
5 lat temu
A bez termoobiegu... Ile powinnam piec? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Dałabym grzałkę góra- dól na ok. 210stopni, przy podanym czasie pieczenia. Proszę obserwować i sprawdzać warzywa.