Warzywa z piekarnika


Pieczone warzywa w piekarniku to proste, zdrowe, aromatyczne i smaczne danie. To pokrojone na duże kawałki głownie warzywa korzenne, obtoczone w oliwie i przyprawach i pieczone na blasze w piekarniku. Pyszne, kolorowe, lekkie danie. Warzywa można podawać same, posypane świeżo posiekaną zieleniną np. szczypiorkiem lub pietruszką. Są pyszne z sosem czosnkowym lub ziołowym. Można przygotować do nich mięso, jeśli danie ma być bardziej treściwe.
Poniżej podaję proporcję na jedną blachę, która wystarcza na ok. 3 osoby. Możecie również zrobić więcej warzyw, rozłożyć je na dwóch blachach i piec je równocześnie.
Składniki na ok. 3 porcje:
- ok. 500 g niedużych ziemniaków (najlepiej typu A, czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi)
- 2 duże marchewki
- 2 duże pietruszki lub pasternak
- 2 małe buraki
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- sól, czarny pieprz mielony, rozmaryn najlepiej świeży, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki, marchewki, pietruszki i buraki obrać, umyć i osuszyć. Ziemniaki pokroić na ćwiartki. Buraki, jeśli są małe pokroić na ćwiartki. (Większe na pół i każdą połowę na 3- 4 części).
- Marchewki i pietruszki przekroić wzdłuż na 4 części (na ćwiartki), a następnie każdą część w poprzek na pół (żeby nie były długie).
- Paprykę pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć.
- Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
- Ząbki czosnku obrać.
- Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać oliwę i przyprawy. (Z rozmarynu oberwać igielki). Potrząsając miską i zataczając koliste ruchy, obtoczyć warzywa w oliwie z przyprawami.
- Warzywa wyłożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby na siebie nie nachodziły. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C z termoobiegiem.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.