Warzywa z piekarnika

Warzywa z piekarnika

Pieczone warzywa w piekarniku to proste, zdrowe, aromatyczne i smaczne danie. To pokrojone na duże kawałki głownie warzywa korzenne, obtoczone w oliwie i przyprawach i pieczone na blasze w piekarniku. Pyszne, kolorowe, lekkie danie. Warzywa można podawać same, posypane świeżo posiekaną zieleniną np. szczypiorkiem lub pietruszką. Są pyszne z sosem czosnkowym lub ziołowym. Można przygotować do nich mięso, jeśli danie ma być bardziej treściwe.

Poniżej podaję proporcję na jedną blachę, która wystarcza na ok. 3 osoby. Możecie również zrobić więcej warzyw, rozłożyć je na dwóch blachach i piec je równocześnie.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • ok. 500 g niedużych ziemniaków (najlepiej typu A, czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi)
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki lub pasternak
  • 2 małe buraki
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sól, czarny pieprz mielony, rozmaryn najlepiej świeży, słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, marchewki, pietruszki i buraki obrać, umyć i osuszyć. Ziemniaki pokroić na ćwiartki. Buraki, jeśli są małe pokroić na ćwiartki. (Większe na pół i każdą połowę na 3- 4 części).
  2. Marchewki i pietruszki przekroić wzdłuż na 4 części (na ćwiartki), a następnie każdą część w poprzek na pół (żeby nie były długie).
  3. Paprykę pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć.
  4. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
  5. Ząbki czosnku obrać.
  6. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać oliwę i przyprawy. (Z rozmarynu oberwać igielki). Potrząsając miską i zataczając koliste ruchy, obtoczyć warzywa w oliwie z przyprawami.
  7. Warzywa wyłożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby na siebie nie nachodziły. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C z termoobiegiem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Warzywa z piekarnika
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KathyLP · 1 lat temu
    Czy czosnek wrzucić w całości? Nic nie zostało wspomniane, żeby przecisnąć przez praskę lub posiekać. Nie za duże są ćwiartki papryki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 2 lat temu
    Pyszne. Nawet moje warzywne niejadki zjadły- jeden prawie wszystko, a drugi mniej więcej pół porcji. Co prawda z narzekaniem, ale jak się zaprą, to nie jedzą nic, a tu dali się namówić. Zamierzam robić co jakiś czas :) Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Bardzo sympatyczne i lekkie danie. Niestety u mnie warzywa musiały troszkę dłużej poleżeć w piekarniku o dodatkowe 30 min.Myślę, że jest to zależne od indywidualnych "mocy grzewczych" piekarnika, a podany czas powinien być jedynie odnośnikiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Wyszły pyszne :) i po 30 minutach termoobiegu były upieczone i mięciutkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    A moge piec ziemniaki buraki dynie cukinie papryke cebule i polac sosem pomidorowym by bylo jak najwiecej witamin?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 3 lat temu
    Tylko jak je upiec w.30.minut. Jakoś twarde wyszły
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      To proszę piec dłużej i sprawdzać wbijając widelec, czy są już dobre. Pewnie były grubiej pokrojone warzywa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MONIKA · 3 lat temu
    A ziemniaki się dopiekaja w tym czasie?Pytam bo w każdym przepisie na pieczone ziemniaki (same ) czas pieczenia jest dużo dłuższy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak. Przy temperaturze 190 stopni z ustawionym termoobiegiem powinno wystarczyć. Jeśli nie wystarczy wydłużyć trochę czas pieczenia.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zosia · 2 lat temu
      Czas pieczenia warzyw jest+ - 50 min
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Bardzo smaczne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    A bez termoobiegu... Ile powinnam piec? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Dałabym grzałkę góra- dól na ok. 210stopni, przy podanym czasie pieczenia. Proszę obserwować i sprawdzać warzywa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Wsadzilam do piekarnika 😜
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ser · 3 lat temu
    Pycha:)