Kotlety mielone przygotowane bez glutenu. Zamiast namoczonej bułki do mięsa dodajemy serek kremowy, dzięki któremu kotlety będa soczyste i lekkie. Z zewnątrz natomiast są chrupiące.
Składniki na ok. 8 sztuk:
500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego)
mąka jaglana do obtoczenia kotletów (lub bezglutenowa bułka tarta)
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na łyżce oleju. Pozostawić do ostygnięcia.
Do miski przełożyć mięso, podsmażoną cebulę, jajko, serek i przyprawy. Porządnie wyrobić ręką.
Z masy formować kotlety i lekko je spłaszczyć. (Nie za duże i spłaszczone, żeby się dopiekły w środku. Najlepiej wielkości pięści). Obtoczyć w mące jaglanej lub bułce tartej.
Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na rozgrzanym oleju do zarumienienia. (Olej powinien być dobrze rozgrzany, aby kotlety nie wchłonęły tłuszczu, ale też nie za mocno, aby się nie przypaliły).
Podawać np. z ziemniakami (całymi lub tłuczonymi z masłem) z mizerią lub buraczkami.
Na zimno są równie smaczne. Można przeciąć je na pół i ułożyć jak wędlinę na chlebie ;).