Kotlety mielone (bezglutenowe)


Kotlety mielone przygotowane bez glutenu. Zamiast namoczonej bułki do mięsa dodajemy serek kremowy, dzięki któremu kotlety będa soczyste i lekkie. Z zewnątrz natomiast są chrupiące.
Składniki na ok. 8 sztuk:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego)
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1 kopiata łyżka naturalnego serka kremowego typu Philadelphia, Almette, Mój Ulubiony
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- olej do smażenia
- mąka jaglana do obtoczenia kotletów (lub bezglutenowa bułka tarta)
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na łyżce oleju. Pozostawić do ostygnięcia.
- Do miski przełożyć mięso, podsmażoną cebulę, jajko, serek i przyprawy. Porządnie wyrobić ręką.
- Z masy formować kotlety i lekko je spłaszczyć. (Nie za duże i spłaszczone, żeby się dopiekły w środku. Najlepiej wielkości pięści). Obtoczyć w mące jaglanej lub bułce tartej.
- Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na rozgrzanym oleju do zarumienienia. (Olej powinien być dobrze rozgrzany, aby kotlety nie wchłonęły tłuszczu, ale też nie za mocno, aby się nie przypaliły).
- Podawać np. z ziemniakami (całymi lub tłuczonymi z masłem) z mizerią lub buraczkami.
- Na zimno są równie smaczne. Można przeciąć je na pół i ułożyć jak wędlinę na chlebie ;).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 8 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.