Soczysta dorada z piekarnika. Dorada nie wymaga żadnych specjalnych marynat, czy ziół. Wystarczy posmarować ją olejem i natrzeć solą i pieprzem. Ja dodaję jeszcze rozmaryn i sok z cytryny. To wystarczy, aby upiec pyszną rybę o delikatnym białym mięsie.
Składniki na ok. 4 porcje:
2 dorady wypatroszone i oczyszczone
2 łyżki soku z cytryny
4 gałązki rozmarynu
olej lub oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć olejem, solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
Ryby ułożyć na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
W środek ryb włożyć po 1 gałązce rozmarynu. Na wierzchu ułożyć również gałązkę rozmarynu i ryby polać sokiem z cytryny.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Podawać np. ze świeżą sałatką z zielonej sałaty i frytkami.
Witam. Skorzystałam z przepisu, dziękuję. Prosty i bardzo dobry przepis.Rybka była wyśmienita. To danie doskonale przywołuje wspomnienia z pobytu w Chorwacji. Pozdrawiam. Mery😊