Pieczona dorada


Soczysta dorada z piekarnika. Dorada nie wymaga żadnych specjalnych marynat, czy ziół. Wystarczy posmarować ją olejem i natrzeć solą i pieprzem. Ja dodaję jeszcze rozmaryn i sok z cytryny. To wystarczy, aby upiec pyszną rybę o delikatnym białym mięsie.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 2 dorady wypatroszone i oczyszczone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 gałązki rozmarynu
- olej lub oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć olejem, solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
- Ryby ułożyć na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- W środek ryb włożyć po 1 gałązce rozmarynu. Na wierzchu ułożyć również gałązkę rozmarynu i ryby polać sokiem z cytryny.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
- Podawać np. ze świeżą sałatką z zielonej sałaty i frytkami.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.