Szybkie gołąbki, przygotowane jako kotlety mielone z ryżem i kapustą. Jest to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Zamiast zawijać mięso z ryżem w liście kapusty, szatkujemy kapustę i łączymy ją z ryżem i mięsem. Z tak przygotowanej masy smażymy kotleciki i zapiekamy w piekarniku z sosem pomidorowym. Pyszne. Dobry sposób na przemycenie kapusty dzieciom, które (przynajmniej moja trójka) odwijają gołąbki z kapusty i wyjadają sam środek. Te kotleciki wcinają ze smakiem. Można podawać je same, z sałatką jak również z ziemniakami i sałatką.
Składniki na ok. 16 sztuk:
Gołąbki:
½ kg mięsa mielonego (do wyboru: wieprzowego lub drobiowego)
½ kg białej kapusty
½ szklanki surowego ryżu (100 g)
1 cebula
2 jajka (rozmiar M)
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
olej do smażenia
Sos pomidorowy:
500 g passaty pomidorowej
250 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
sól, pieprz, suszone oregano
3 łyżki słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Ryż gotować w osolonej wodzie do czasu, aż będzie lekko twardy (ok. 10 minut). Odcedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, aż się zeszkli.
Kapustę bardzo drobno poszatkować, zmiksować w malakserze lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Głąb odrzucić).
W dużej misce wymieszać mięso mielone, ryż, cebulę i kapustę. Dodać jajka i dobrze przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać lub wyrobić ręką.
Formować owalne kotleciki (ok. 16 sztuk) i obsmażyć je z obu stron na patelni z olejem. Ułożyć je w brytfance lub innym, żaroodpornym naczyniu.
Przygotować sos pomidorowy. W garnku wymieszać passatę pomidorową z bulionem, śmietaną i przyprawy i lekko podgrzać.
Sosem pomidorowym zalać kotleciki tak, aby były całe pokryte sosem.
Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, na grzałce góra- dół.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Janek ·
1 lat temu
Wyszło średnie w smaku , duży minus za brak ilości przypraw w przepisie .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
1 lat temu
Przecież każdy doprawia pod siebie 🤬
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
Dziś robię te gołąbki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
2 lat temu
Nie polecam!Gołąbki się rozpadają, za dużo kapusty
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
1 lat temu
A ja zrob8pam wg przepisu i wszystko się trzyma
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
2 lat temu
Z poszatkowaną kapustą pekińska są równie rewelacyjne 😃
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
2 lat temu
Przepis ok ale polecam posolić kapustę odczekać i ją odcisnąć z wody i jest super!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Im·
2 lat temu
Wszystko wg przepisu, nic się nie rozpada wszystko mieszane robotem. Smak rewelacja.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łukasz ·
2 lat temu
Kiepski przepis niestety rozpadają się 👎
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Roksana·
2 lat temu
Kotlety niestety się rozpadają ☹️☹️ wyszła papka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krysia·
2 lat temu
Może za krótko wyrabiane są 🤔
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia ·
2 lat temu
Za dużo kapusty, dałam połowę i przed smażeniem obtoczylam w mace
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łukasz·
2 lat temu
Polecam po uformowaniu gołabków obtoczyć je w mące przennej nie rozpadają się
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilia ·
3 lat temu
Kapustę trzeba odcisnąć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pysia·
3 lat temu
Troszkę inaczej doprawilam ale wzorowalam się twoim przepisem :) przesmaczne ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
śmierdzipaszcza·
3 lat temu
dzięki wielkie, potrzebowałam właśnie takiego przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bogusia·
3 lat temu
Czy zamiast kapusty białej można użyć włoskiej lub pekińskiej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Włoska też może być.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia ·
2 lat temu
Użyłam pekińskiej i są idealne 🤗 plus nic się nie rozpada
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martuszka·
3 lat temu
Ja dodaję jeszcze marchew startą na dużych oczkach i podmażoną na masełku . Polecam są megaśne 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
3 lat temu
Ja kapustę kroje nożem i nie tak strasznie drobno żeby było ja czuć. I jeśli są bardzo luźne dosypuje trochę bułki tartej . Golabki duszę w garnku wydaje mi się, że są bardziej soczyste
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna ·
4 lat temu
Rozpadają mi się na patelni.. co mogłam zrobić źle? I czy można je ułożyć w naczyniu warstwowo ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
amanda·
3 lat temu
można warstwami, może za duże kawałki, drobniej pokroić
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wanda·
3 lat temu
Spróbuj kapustę zetrzeć na tarce albo bardzo drobniusieńko poszatkować, posolić, wygnieść rączkami i zostawić na 10-20 minut. Po tym czasie rączkami odcisnąć sok. Ja tak zrobiłam i jest ok. I zamiast dwóch jajek dodałam jedno.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilia·
3 lat temu
Mi też się rozpadały. Teraz już wiem że trzeba było odcisnąć kapustę. Starta tak drobno dała dużo soku i dać jedno a nie dwa jajka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krysia·
2 lat temu
Trzeba dłużej wyrabiać. Tak samo robi się np.z białą kiełbasą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
4 lat temu
Pyszne, świetny przepis. Wyszły idealne. Najmłodszy syn zajadał i stwierdził, że są bardzo pyszne. Starszy się nie skusił :^) Ma teraz fazę niejadka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jula·
4 lat temu
Czy kapustę trzeba ugotować?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie, dodajemy surową.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
4 lat temu
Świetny pomysł na obiad. Robię je już kolejny raz i są przepyszne. Świetnie smakują też z sosem grzybowym.