Gołąbki bez zawijania


Szybkie gołąbki, przygotowane jako kotlety mielone z ryżem i kapustą. Jest to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Zamiast zawijać mięso z ryżem w liście kapusty, szatkujemy kapustę i łączymy ją z ryżem i mięsem. Z tak przygotowanej masy smażymy kotleciki i zapiekamy w piekarniku z sosem pomidorowym. Pyszne. Dobry sposób na przemycenie kapusty dzieciom, które (przynajmniej moja trójka) odwijają gołąbki z kapusty i wyjadają sam środek. Te kotleciki wcinają ze smakiem. Można podawać je same, z sałatką jak również z ziemniakami i sałatką.
Składniki na ok. 16 sztuk:
Gołąbki:
- ½ kg mięsa mielonego (do wyboru: wieprzowego lub drobiowego)
- ½ kg białej kapusty
- ½ szklanki surowego ryżu (100 g)
- 1 cebula
- 2 jajka (rozmiar M)
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- olej do smażenia
Sos pomidorowy:
- 500 g passaty pomidorowej
- 250 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- sól, pieprz, suszone oregano
- 3 łyżki słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Ryż gotować w osolonej wodzie do czasu, aż będzie lekko twardy (ok. 10 minut). Odcedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, aż się zeszkli.
- Kapustę bardzo drobno poszatkować, zmiksować w malakserze lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Głąb odrzucić).
- W dużej misce wymieszać mięso mielone, ryż, cebulę i kapustę. Dodać jajka i dobrze przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać lub wyrobić ręką.
- Formować owalne kotleciki (ok. 16 sztuk) i obsmażyć je z obu stron na patelni z olejem. Ułożyć je w brytfance lub innym, żaroodpornym naczyniu.
- Przygotować sos pomidorowy. W garnku wymieszać passatę pomidorową z bulionem, śmietaną i przyprawy i lekko podgrzać.
- Sosem pomidorowym zalać kotleciki tak, aby były całe pokryte sosem.
- Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, na grzałce góra- dół.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.