Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Szybkie gołąbki, przygotowane jako kotlety mielone z ryżem i kapustą. Jest to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Zamiast zawijać mięso z ryżem w liście kapusty, szatkujemy kapustę i łączymy ją z ryżem i mięsem. Z tak przygotowanej masy smażymy kotleciki i zapiekamy w piekarniku z sosem pomidorowym. Pyszne. Dobry sposób na przemycenie kapusty dzieciom, które (przynajmniej moja trójka) odwijają gołąbki z kapusty i wyjadają sam środek. Te kotleciki wcinają ze smakiem. Można podawać je same, z sałatką jak również z ziemniakami i sałatką.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Gołąbki:

  • ½ kg mięsa mielonego (do wyboru: wieprzowego lub drobiowego)
  • ½ kg białej kapusty
  • ½ szklanki surowego ryżu (100 g)
  • 1 cebula
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 250 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotować w osolonej wodzie do czasu, aż będzie lekko twardy (ok. 10 minut). Odcedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, aż się zeszkli.
  3. Kapustę bardzo drobno poszatkować, zmiksować w malakserze lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Głąb odrzucić).
  4. W dużej misce wymieszać mięso mielone, ryż, cebulę i kapustę. Dodać jajka i dobrze przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać lub wyrobić ręką.
  5. Formować owalne kotleciki (ok. 16 sztuk) i obsmażyć je z obu stron na patelni z olejem. Ułożyć je w brytfance lub innym, żaroodpornym naczyniu.

2

3

  1. Przygotować sos pomidorowy. W garnku wymieszać passatę pomidorową z bulionem, śmietaną i przyprawy i lekko podgrzać.
  2. Sosem pomidorowym zalać kotleciki tak, aby były całe pokryte sosem.

4

  1. Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, na grzałce góra- dół.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janek · 4 miesięcy temu
    Wyszło średnie w smaku , duży minus za brak ilości  przypraw w przepisie . 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 2 miesięcy temu
      Przecież każdy doprawia pod siebie 🤬
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 miesięcy temu
    Dziś robię te gołąbki 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 11 miesięcy temu
    Nie polecam!Gołąbki się rozpadają, za dużo kapusty 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 miesięcy temu
    Z poszatkowaną kapustą pekińska są równie rewelacyjne 😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 1 lat temu
    Przepis ok ale polecam posolić kapustę odczekać i ją odcisnąć z wody i jest super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Im · 1 lat temu
    Wszystko wg przepisu, nic się nie rozpada wszystko mieszane robotem. Smak rewelacja. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 1 lat temu
    Kiepski przepis niestety rozpadają się 👎
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 1 lat temu
    Kotlety niestety się rozpadają ☹️☹️ wyszła papka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krysia · 1 lat temu
      Może za krótko wyrabiane są 🤔
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Gosia · 1 lat temu
        Za dużo kapusty, dałam połowę i przed smażeniem obtoczylam w mace
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 1 lat temu
    Polecam po uformowaniu gołabków obtoczyć je w mące przennej nie rozpadają się 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 1 lat temu
    Kapustę trzeba odcisnąć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pysia · 1 lat temu
    Troszkę inaczej doprawilam ale wzorowalam się twoim przepisem :) przesmaczne ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    śmierdzipaszcza · 1 lat temu
    dzięki wielkie, potrzebowałam właśnie takiego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogusia · 2 lat temu
    Czy zamiast kapusty białej można użyć włoskiej lub pekińskiej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martuszka · 2 lat temu
    Ja dodaję jeszcze marchew startą na dużych oczkach i podmażoną na masełku . Polecam są megaśne 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 2 lat temu
    Ja kapustę kroje nożem i nie tak strasznie drobno żeby było ja czuć. I jeśli są bardzo luźne dosypuje trochę bułki tartej . Golabki duszę w garnku wydaje mi się, że są bardziej soczyste
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 2 lat temu
    Rozpadają mi się na patelni.. co mogłam zrobić źle? I czy można je ułożyć w naczyniu warstwowo ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      amanda · 2 lat temu
      można warstwami, może za duże kawałki, drobniej pokroić
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wanda · 1 lat temu
      Spróbuj kapustę zetrzeć na tarce albo bardzo drobniusieńko poszatkować, posolić, wygnieść rączkami i zostawić na 10-20 minut. Po tym czasie rączkami odcisnąć sok. Ja tak zrobiłam i jest ok. I zamiast dwóch jajek dodałam jedno.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Emilia · 1 lat temu
      Mi też się rozpadały. Teraz już wiem że trzeba było odcisnąć kapustę. Starta tak drobno dała dużo soku i dać jedno a nie dwa jajka.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Krysia · 1 lat temu
        Trzeba dłużej wyrabiać. Tak samo robi się np.z białą kiełbasą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Pyszne, świetny przepis. Wyszły idealne. Najmłodszy syn zajadał i stwierdził, że są bardzo pyszne. Starszy się nie skusił :^) Ma teraz fazę niejadka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jula · 2 lat temu
    Czy kapustę trzeba ugotować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 2 lat temu
    Świetny pomysł na obiad. Robię je już kolejny raz i są przepyszne. Świetnie smakują też z sosem grzybowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Robie juz po raz 4😁 świetny przepis 🥰