Makaron z kawałkami kurczaka i śmietankowo- kremowym sosem pieczarkowym z serkiem mascarpone. Tak przygotowane mięso można podawać nie tylko z makaronem, ale również ryżem, kaszą, czy ziemniakami.
Składniki na ok. 4 porcje:
400 g piersi z kurczaka lub indyka
ok. 350 g pieczarek
250 g serka mascarpone
ok. 150 ml rosołu lub bulionu
1 mała lub średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz
2- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Ząbek czosnku obrać i drobno poszatkować.
Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia.
Dodać pieczarki razem z czosnkiem. Smażyć ok. 7- 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje i pieczarki lekko się zarumienią. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać łyżką drewnianą, aż ser się rozpuści. Dalej mieszając, wlać bulion. (W takiej ilości, aby uzyskać odpowiadającą nam gęstość sosu). Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Sos ściągnąć z piecia i odstawić na bok.
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w paski.
Olej rozgrzać na patelni. Dodać kawałki mięsa i smażyć, aż się zarumienią. Przyprawić solą i pieprzem.
Mięso połączyć z sosem i podgrzać. (W razie potrzeby dodać więcej bulionu, jeśli sos zgęstnieje).
Podawać z ugotowanym makaronem, ryżem, kaszą, czy ziemniakami.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lola·
4 lat temu
Ja w innej wersji, robiłam po prostu ze śmietanką 30% i też wyszło super.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
5 lat temu
Pyszne danie ,naprawdę super przepis!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
5 lat temu
Wyszło smaczne aczkolwiek po wlaniu 150ml bulionu z sosu zrobiła się woda. Nie pomogła śmietana i mąka. Kurczak natomiast suchy. Jutro potrawa na pewno będzie smaczniejsza po tym jak kurczak przejdzie sosem a sam sos zgęstnieje. Ogólnie bardzo fajny przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
5 lat temu
Zrobiłam dzisiaj tego kurczaka i wyszło mi super, ale zamiast bulionu dorzuciłam kostkę rosołową i dolałam trochę wody i faktycznie wyszło trochę wodniste, ale bez problemu udało mi się zagęścić mąką.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pootrek·
19 dni temu
Jest jak byk napisane aby dodać odpowiednią ilość, żeby dopasować sobie gęstość. Ja ze 150ml bulionu zużyłem 3/4 bo uznałem że więcej nie trzeba i wyszło świetne.