Makaron z kawałkami kurczaka i śmietankowo- kremowym sosem pieczarkowym z serkiem mascarpone. Tak przygotowane mięso można podawać nie tylko z makaronem, ale również ryżem, kaszą, czy ziemniakami.
Składniki na ok. 4 porcje:
400 g piersi z kurczaka lub indyka
ok. 350 g pieczarek
250 g serka mascarpone
ok. 150 ml rosołu lub bulionu
1 mała lub średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz
2- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Ząbek czosnku obrać i drobno poszatkować.
Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia.
Dodać pieczarki razem z czosnkiem. Smażyć ok. 7- 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje i pieczarki lekko się zarumienią. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać łyżką drewnianą, aż ser się rozpuści. Dalej mieszając, wlać bulion. (W takiej ilości, aby uzyskać odpowiadającą nam gęstość sosu). Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Sos ściągnąć z piecia i odstawić na bok.
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w paski.
Olej rozgrzać na patelni. Dodać kawałki mięsa i smażyć, aż się zarumienią. Przyprawić solą i pieprzem.
Mięso połączyć z sosem i podgrzać. (W razie potrzeby dodać więcej bulionu, jeśli sos zgęstnieje).
Podawać z ugotowanym makaronem, ryżem, kaszą, czy ziemniakami.
Wyszło smaczne aczkolwiek po wlaniu 150ml bulionu z sosu zrobiła się woda. Nie pomogła śmietana i mąka. Kurczak natomiast suchy. Jutro potrawa na pewno będzie smaczniejsza po tym jak kurczak przejdzie sosem a sam sos zgęstnieje. Ogólnie bardzo fajny przepis
Zrobiłam dzisiaj tego kurczaka i wyszło mi super, ale zamiast bulionu dorzuciłam kostkę rosołową i dolałam trochę wody i faktycznie wyszło trochę wodniste, ale bez problemu udało mi się zagęścić mąką.