Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym z serkiem mascarpone

Makaron z kawałkami kurczaka i śmietankowo- kremowym sosem pieczarkowym z serkiem mascarpone. Tak przygotowane mięso można podawać nie tylko z makaronem, ale również ryżem, kaszą, czy ziemniakami.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 400 g piersi z kurczaka lub indyka
  • ok. 350 g pieczarek
  • 250 g serka mascarpone
  • ok. 150 ml rosołu lub bulionu
  • 1 mała lub średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Ząbek czosnku obrać i drobno poszatkować.
  4. Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia.
  5. Dodać pieczarki razem z czosnkiem. Smażyć ok. 7- 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje i pieczarki lekko się zarumienią. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać łyżką drewnianą, aż ser się rozpuści. Dalej mieszając, wlać bulion. (W takiej ilości, aby uzyskać odpowiadającą nam gęstość sosu). Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Sos ściągnąć z piecia i odstawić na bok.
  7. Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w paski.
  8. Olej rozgrzać na patelni. Dodać kawałki mięsa i smażyć, aż się zarumienią. Przyprawić solą i pieprzem.
  9. Mięso połączyć z sosem i podgrzać. (W razie potrzeby dodać więcej bulionu, jeśli sos zgęstnieje).
  10. Podawać z ugotowanym makaronem, ryżem, kaszą, czy ziemniakami.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym z serkiem mascarpone