Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym z serkiem mascarpone


Makaron z kawałkami kurczaka i śmietankowo- kremowym sosem pieczarkowym z serkiem mascarpone. Tak przygotowane mięso można podawać nie tylko z makaronem, ale również ryżem, kaszą, czy ziemniakami.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 400 g piersi z kurczaka lub indyka
- ok. 350 g pieczarek
- 250 g serka mascarpone
- ok. 150 ml rosołu lub bulionu
- 1 mała lub średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 2- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ząbek czosnku obrać i drobno poszatkować.
- Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia.
- Dodać pieczarki razem z czosnkiem. Smażyć ok. 7- 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje i pieczarki lekko się zarumienią. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać łyżką drewnianą, aż ser się rozpuści. Dalej mieszając, wlać bulion. (W takiej ilości, aby uzyskać odpowiadającą nam gęstość sosu). Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Sos ściągnąć z piecia i odstawić na bok.
- Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w paski.
- Olej rozgrzać na patelni. Dodać kawałki mięsa i smażyć, aż się zarumienią. Przyprawić solą i pieprzem.
- Mięso połączyć z sosem i podgrzać. (W razie potrzeby dodać więcej bulionu, jeśli sos zgęstnieje).
- Podawać z ugotowanym makaronem, ryżem, kaszą, czy ziemniakami.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.