Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Delikatne, gotowane mięso z kurczaka z marchewką i groszkiem. To pożywne, sycące danie z wykorzystaniem mięsa i marchewki z rosołu. Gdy rosół jest gotowy, to przygotowanie tego dania zajmie nam tylko kilka minut. Do potrawki pasuje ryż, tłuczone ziemniaki, makaron i kasza np. jęczmienna.

Składniki na ok. 4- 6 porcje:

  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu (waga po ugotowaniu bez skór i kości)
  • 2 ugotowane marchewki z rosołu
  • 70 g mrożonego groszku
  • 1,5- 2 szklanek zimnego rosołu (375- 500 ml)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • sól, pieprz
  • ok. 300 g ryżu np. biały basmati

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
  2. Mięso z kurczaka wyjąć z rosołu i obrać z kości i skór. Podzielić palcami na mniejsze kawałki.
  3. Marchewki pokroić na plasterki.
  4. Na patelni, na średniej mocy palnika, roztopić masło. Dodaj mąkę i wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę. Przesmażyć ok. 1 minuty. Wlewać powoli 1,5 szklanki zimnego rosołu, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
  5. Gdy sos będzie gładki, dodać mrożony groszek i zagotować. Gotować ok. 3- 4 minut, aż groszek się rozmrozi i sos zgęstnieje. W zależności od gęstości sosu, można dodać jeszcze trochę rosołu (ok. 0,5 szklanki).
  6. Dodać marchewkę i mięso. Delikatnie obtoczyć w sosie i lekko podgrzać, aby się zagrzało. Nie mieszać za dużo, bo mięso się rozpadnie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4- 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Potrawka z kurczaka
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona Torba · 1 lat temu
    Witam, u mnie w domu do potrawki dodaje się zawsze dużo świeżego kopru. Ja spróbuję jeszcze z dodatkiem chrzanu. Interesuje mnie ten smak. Pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 1 lat temu
    Ja robię w ten sposób gotuję rosół i kurczaka, studzę rosół, zasmażka z masła i mąki białej dolewam rosołu i mieszam, daje cukier cytrynę na końcu śmietanę. Osobno gutuję marchewkę z groszkiem, ryż. Ryż podaję polany obficie sosem, marchewka z boku i ćwiartkę z kurczaka. Przepisu dokładnie nie podaję, bo robię od 40 lat na oko.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jolanta · 1 lat temu
      Dodaję sok z cytryny, gałkę muszkatolową
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 2 lat temu
    Pracuję w Niemczech i tutaj dodaje się marchewkę z groszkiem z puszki i do tego trochę białych szparagów mogą być ze słoiczka i jest naprawdę smaczne
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anka · 2 lat temu
      Tak samo robie dodaje tez soku ze szparagow tego nauczylam sie w niemczech
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jo · 2 lat temu
    bardzo smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Wyszla super !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wawi :) · 3 lat temu
    Ja także zalewam ciepłym rosołem zasmażkę. Pod koniec dodaję starty chrzan i łyżeczkę ostrej musztardy. Potrawka z kurczaka w sosie chrzanowym z ryżem jest obłędna. Oczywiście to kwestia smaku i równie smaczna jest w powyższym przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    U nas to danie jada się od zawsze, dla ułatwienia (by nie powstawały grodki) rosół powinien być gorący. W naszym wydaniu jest to sos słodko kwaśny z dodatkiem soku z cytryny i/lub agrestu ze słoika oraz rodzynek. Mój mąż gdy pierwszy raz spróbował to się w nim zakochał 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Robie to pierwszy raz i wyszło ok bardzo dobre (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ja.dwiga · 3 lat temu
    Smak przedszkola i szkoły (nod). Przypomniałam sobie go po wielu latach. Mąż niezadowolony, bo mieso z rosolu wyjadal sam, a teraz jesteśmy do niego w trójkę. (rofl) Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Ja zamiast groszku dodaje kukurydze :) Pychota :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Bardzo smaczne danie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Pycha.super przepis.smak dzieciństwa.zamiast groszku mrožonego,dodałsm z puszki.całej rodzince smakowało (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michalina · 4 lat temu
    Pycha, podoba mi się, że groszek mrożony,czyli zwykły, a nie z puszki. Pod uwage też wzięte jest to że groszek tylko trzeba zagotować chwilę, żeby był smaczny, a nie na początku. Pewnie to logiczne jest, ale w większości przepisów tego nie ma..A ja musiałem na błędach się tego nauczyć ;)