Potrawka z kurczaka


Delikatne, gotowane mięso z kurczaka z marchewką i groszkiem. To pożywne, sycące danie z wykorzystaniem mięsa i marchewki z rosołu. Gdy rosół jest gotowy, to przygotowanie tego dania zajmie nam tylko kilka minut. Do potrawki pasuje ryż, tłuczone ziemniaki, makaron i kasza np. jęczmienna.
Składniki na ok. 4- 6 porcje:
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie.
- Mięso z kurczaka wyjąć z rosołu i obrać z kości i skór. Podzielić palcami na mniejsze kawałki.
- Marchewki pokroić na plasterki.
- Na patelni, na średniej mocy palnika, roztopić masło. Dodaj mąkę i wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę. Przesmażyć ok. 1 minuty. Wlewać powoli 1,5 szklanki zimnego rosołu, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
- Gdy sos będzie gładki, dodać mrożony groszek i zagotować. Gotować ok. 3- 4 minut, aż groszek się rozmrozi i sos zgęstnieje. W zależności od gęstości sosu, można dodać jeszcze trochę rosołu (ok. 0,5 szklanki).
- Dodać marchewkę i mięso. Delikatnie obtoczyć w sosie i lekko podgrzać, aby się zagrzało. Nie mieszać za dużo, bo mięso się rozpadnie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.