Potrawka z kurczaka

Delikatne, gotowane mięso z kurczaka z marchewką i groszkiem. To pożywne, sycące danie z wykorzystaniem mięsa i marchewki z rosołu. Gdy rosół jest gotowy, to przygotowanie tego dania zajmie nam tylko kilka minut. Do potrawki pasuje ryż, tłuczone ziemniaki, makaron i kasza np. jęczmienna.

Składniki na ok. 4- 6 porcje:

  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu (waga po ugotowaniu bez skór i kości)
  • 2 ugotowane marchewki z rosołu
  • 70 g mrożonego groszku
  • 1,5- 2 szklanek zimnego rosołu (375- 500 ml)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • sól, pieprz
  • ok. 300 g ryżu np. biały basmati

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
  2. Mięso z kurczaka wyjąć z rosołu i obrać z kości i skór. Podzielić palcami na mniejsze kawałki.
  3. Marchewki pokroić na plasterki.
  4. Na patelni, na średniej mocy palnika, roztopić masło. Dodaj mąkę i wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę. Przesmażyć ok. 1 minuty. Wlewać powoli 1,5 szklanki zimnego rosołu, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
  5. Gdy sos będzie gładki, dodać mrożony groszek i zagotować. Gotować ok. 3- 4 minut, aż groszek się rozmrozi i sos zgęstnieje. W zależności od gęstości sosu, można dodać jeszcze trochę rosołu (ok. 0,5 szklanki).
  6. Dodać marchewkę i mięso. Delikatnie obtoczyć w sosie i lekko podgrzać, aby się zagrzało. Nie mieszać za dużo, bo mięso się rozpadnie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4- 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Potrawka z kurczaka

Powiązane przepisy