Curry z cukinii, ciecierzycy i pieczarek


Cukinia z ciecierzycą i pieczarkami z mlekiem kokosowym. Szybkie danie jednogarnkowe, bezglutenowe, niskowęglowodanowe i jeśli użyjecie bulionu warzywnego również wegańskie. Jest sycące, kremowe i pikantne (w zależności od ilości dodanej pasty curry). Danie jest proste do przygotowania i gotowe w 40 minut. Jeśli danie nie musi być niskowęglowodanowe, to możecie podawać go z ryżem, ale nie jest to konieczne, bo jest treściwe samo w sobie ;)
Składniki na ok. 3 porcje:
- 1 puszka ciecierzycy (pojemność 400g)
- 200 g pieczarek
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka zielonej cebulki (ok. 3 sztuk)
- 200 g mleka kokosowego z puszki
- ok. 200 ml bulionu
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- czerwona pasta curry (do smaku ok. ½- 1 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić, przekroić na pół i pokroić w półplasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ząbek czosnku obrać i drobno poszatkować.
- Ciecierzycę odsączyć na sitku z zalewy. (Zalewę można wykorzystać do przygotowania bez wegańskich).
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia.
- Dodać pieczarki razem z czosnkiem. Smażyć ok. 7- 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje i pieczarki lekko się zarumienią.
- Cukinię umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i przesmażyć cukinię do lekkiego zarumienienia.
- Cukinię połączyć z pieczarkami.
- Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić w krążki. Podsmażyć ok. 1 minuty na łyżce oleju, aby lekko zmiękła.
- Do cukinii z pieczarkami dodać zieloną cebulkę i odsączoną ciecierzycę. Dodać mleko kokosowe i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, mieszając. Doprawić czerwoną pastą curry do smaku.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.