Bakłażan z mięsem mielonym
Mięsne danie z bakłażana i mięsa mielonego w sosie pomidorowym, zapiekane z serem feta. Pasuje do niego sałatka z sałaty zielonej z ulubionymi dodatkami. Danie jest niskowęglowodanowe (low carb). Pasuje zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Jeśli nie przestrzegacie diety, to możecie podawać je również z ryżem.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 1 bakłażan
- 250 g mięsa mielonego (używam wieprzowo- wołowego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml passaty pomidorowej
- 4 łyżki posiekanej, zielonej cebulki
- 100 g sera feta plus łyżka oleju (lub gotowy ser sałatkowy typu greckiego w kostkach w oleju)
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i razem ze skórką pokroić w grubą, ok. 2 cm kostkę. Posypać 1 łyżeczką soli, wymieszać, przełożyć na sitko i pozostawić na ok. 30 minut, aby puścił sok.
- W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać i posiekać drobno.
- Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić w krążki.
- Ser feta pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i wymieszać z łyżką oleju.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i mięso mielone. Smażyć, mieszając, aż mięso straci kolor różowy. Wlać passatę pomidorową, dodać zieloną cebulkę i doprawić solą i pieprzem do smaku. (Z solą ostrożnie. Na wierzchu będzie jeszcze feta). Odstawić na bok.
- Bakłażana przepłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać bakłażana i smażyć, aż będzie miękki i przyrumieniony. Doprawić pieprzem.
- Bakłażana przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wyłożyć mięso z sosem pomidorowym. Na wierzchu rozłożyć kostki fety.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 3 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 22163
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.