Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Cienkie, elastyczne ciasto pierogowe wypełnione farszem z twarogu, ugotowanych ziemniaków i podsmażonej cebuli. Pyszne, smaczne, klasyczne, miękkie, domowe, najlepsze.

Składniki na ok. 65 sztuk:

Ciasto pierogowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 300 ml gorącej, przegotowanej wody
  • 1 płaska łyżka soli

Nadzienie:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Do wyboru:

  • cebula + olej
  • kwaśna śmietana
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłe ugnieść tłuczkiem do ziemniaków (według uznania mogą pozostać kawałki lub potłuc dokładnie). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Ser pokruszyć ręką.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
  4. Cebulę, ziemniaki i twaróg wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
  6. Ciasto podzielić na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło).
  7. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka np. szklanką. Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Gotowe pierogi układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały. W ten sposób przygotować pierogi z całego ciasta.
  8. Pierogi można zamrozić lub od razu ugotować i podawać. (O mrożeniu pierogów czytaj w uwagach).
  9. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Po wrzuceniu pierogów do wody, przemieszać delikatnie łyżką drewnianą, aby nie przywarły do dna garnka.
  10. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na oleju lub maśle cebulą, z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby nie posklejały się po przełożeniu do miski lub innego naczynia.

Uwagi:

  • Mrozić można surowe pierogi, układając je oddzielnie, jeden koło drugiego, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Gotujemy je wrzucając zamrożone na wrzątek z solą.
  • Można pierogi również ugotować i zamrozić. W tym przypadku należy ugotowane pierogi najpierw zahartować, czyli po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia wypełnionego dużą ilością zimnej wody i pozostawić na kilka minut, aż dobrze ostygną. Następnie osączyć je dobrze na durszlaku. Odsączone przełożyć do miski, skropić olejem, podzielić na porcje, przełożyć do woreczków do mrożenia i zamrozić. Po rozmrożeniu ugotowane pierogi można odgrzać na parze, w mikrofalówce, wrzucić na chwilę na wrzątek lub obsmażyć na oleju.
  • Farsz do pierogów można przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
  • Ilość sztuk zależy od tego, jak ciasto zostanie cienko rozwałkowane, od ilości nadzienia, które zmieści się w pierogach (im więcej nadzienia tym grubsze pierogi, ale też będzie ich mniej) oraz od nadzienia (im będzie bardziej zwarte, tym łatwiej napełnić pieroga).

Kuchnia:

Polska

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 7

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Pierogi ruskie Pierogi ruskie
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 miesięcy temu
    Koniecznie płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, daje smak :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 8 miesięcy temu
    Dzień  dobry na 20 pierogów ,to ile będę potrzebować składników według Pani procedury?Pozdrawiam:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Z przepisu wychodzi ponad 60 pierogów to należałoby zrobić z ⅓ porcji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 1 lat temu
    Cebula do farszu powinna być usmażona na chrupiąco ,dobrze jest ja nawet przypalić wtedy farsz ma taki wędzony aromat pieczonej cebulki 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 1 lat temu
    Najważniejsze w farszu do pierogów są ziemniaki i twaróg,nie podane jaki typ ziemniaków i jaki twaróg.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 1 lat temu
    Ciasto rewelacja, farsz super ( choć trochę było mi ciężko z przyprawieniem „do smaku”, ponieważ po ugotowaniu pierogi wyszły trochę za mdłe; przed ugotowaniem farsz wydawał się dobrze przyprawiony, wiec już wiem, że trzeba odrobinę za bardzo przyprawić 😊). Wspaniały przepis, świetna rada z zimną wodą przed zamrożeniem! Bardzo dziękuję i pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dawid · 1 lat temu
    Polecam przepis. Użyłem go do moich pierwszych pierogów, wyszły rewelacyjnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jarek D. · 2 lat temu
    Do smażenia cebuli ,zamiast oleju używam masła bądź margaryny Palmy ,jest rewelacja ,czasem do farszu dodaję odrobinę przyprawy Kucharek (do smaku) też jest mega ,eksperymentuję ,ale zawsze z takim samym skutkiem ,są pyszne ,skwarki bardziej pasują do pierogów z nadzieniem kapuścianym albo kapusta-ziemniaki czy grzybowych ,do tradycyjnych nie użyłbym skwarków lecz śmietany lub cebulki zeszklonej na maśle ,smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 2 lat temu
    Doskonały przepis, farszu wyszło w sam raz. W sumie 52 sztuki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Ulepiłam pierogi ruskie. Dałam na tackę do zamrażarnika i włożyłam do woreczka. Dlaczego podczas gotowania 1 i 2 tura mi się rozkleiła???? :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    huddy · 2 lat temu
    Co mam z tym farszem teraz zrobić? Mąka/woda 5 do 3? Przepis zasysa parę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Robiłam podwójną porcję, podwoiłam wszystkie składniki i wyszło idealnie. Zostało tylko odrobinę ciasta. Najlepsze pierogi, które do tej pory robiłam. Skorzystałam też z porady o przechowywaniu. Na drugi dzień podgrzane na patelni wyszły ZNAKOMITE.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Bardzo dziękuje za przepis Pyszne !!!!!! Teraz pierogi tylko z tego przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Mniam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    W tym przepisie farszu jest na ciasto z 1 kg mąki. Zrobiłam , są pyszne!!! Ok.100 sztuk
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Olcia · 3 lat temu
      Zgadzam się z Panią. Zrobiłam farsz i ciasto wg przepisu i zostało mi dokładnie połowę farszu. Także warto zrobić ciasto z podwójnej proporcji. Ps. Pierogi wyszły takie pyszne,że mucha nie siada :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 3 lat temu
    Bardzo dobry przepis, ciasto na pierogi bardzo elastyczne. Trochę tylko za dużo soli w przepisie, następnym razem dam mniej. Pierogi pyszne, polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Rewelacyjny przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr i Justyna · 3 lat temu
    Pani Joanno gratuluję dobrego przepisu! Dziś zrobiłem z Żoną pierwszy raz w życiu pierogi i wyszły bardzo dobre. Przepis odrazu ląduje w schowku na kolejną okazję. Pozdrawiamy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Od dawna nie robilam pierogow ruskich. Szukajac troche w internecie trafilam wlasnie na ten. Proporcje jak w sam raz. Brawo
    Jedyne co dodalam to majeranek, tak jak to robila babcia i mama
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Syl · 3 lat temu
    idealne proporcje :) super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kris · 4 lat temu
    Idealne proporcje