Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą
Domowe pierogi z farszem z gotowanych ziemniaków, kiszonej kapusty i przesmażonego boczku z cebulą. Pierogi można podawać polane tłuszczem z przesmażoną cebulką.
Farsz do pierogów można przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
Składniki na ok. 50 sztuk:
Ciasto pierogowe:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 300 ml gorącej, przegotowanej wody
- 1 płaska łyżka soli
Nadzienie:
- 750 g ziemniaków
- 500 g kiszonej kapusty
- 125 g wędzonego boczku lub bekonu
- 1 cebula
- sól, pieprz
Do polania:
- 1 cebula
- olej
Sposób przygotowania:
- Przygotować farsz. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłe ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. (Nie trzeba tłuc dokładnie. Dobrze jak pozostaną kawałki). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Najpierw sam boczek chwilę przesmażyć. Następnie dodać cebulę i razem przesmażyć.
- Kapustę zalać wodą do przykrycia i gotować do miękkości (co najmniej 30 minut). Po ugotowaniu dobrze odsączyć, wycisnąć z płynu i posiekać nie za drobno. Wymieszać z ziemniakami i boczkiem z cebulą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
- Ciasto podzielić na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło).
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka np. szklanką. Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Gotowe pierogi układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały.
- Pierogi można zamrozić lub od razu ugotować i podawać. (O mrożeniu pierogów czytaj w uwagach).
- Pierogi wrzucać partiami na wrzątek i gotować na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Po wrzuceniu pierogów do wody, przemieszać delikatnie łyżką drewnianą, aby nie przywarły do dna garnka.
- Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na oleju lub maśle cebulą. Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby nie posklejały się po przełożeniu do miski lub innego naczynia.
Uwagi:
- Mrozić można surowe pierogi, układając je oddzielnie, jeden koło drugiego, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Gotujemy je wrzucając zamrożone na wrzątek z solą.
- Można pierogi również ugotować i zamrozić. W tym przypadku należy ugotowane pierogi najpierw zahartować, czyli po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia wypełnionego dużą ilością zimnej wody i pozostawić na kilka minut, aż dobrze ostygną. Następnie osączyć je dobrze na durszlaku. Odsączone przełożyć do miski, skropić olejem, podzielić na porcje, przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. Po rozmrożeniu ugotowane pierogi można odgrzać na parze, w mikrofalówce, wrzucić na chwilę na wrzątek lub obsmażyć na oleju.
- Ilość sztuk zależy od tego jak ciasto zostanie cienko rozwałkowane, od ilości nadzienia, które zmieści się w pierogach (im więcej nadzienia tym grubsze pierogi, ale też będzie ich mniej) oraz od nadzienia (im będzie bardziej zwarte, tym łatwiej napełnić pieroga).
Kuchnia: |
Polska |
|
Ilość porcji: |
ok. 6 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 71632
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.