Paluszki ziemniaczane z marchewką, groszkiem i kukurydzą

1 Komentarz
Paluszki ziemniaczane z marchewką, groszkiem i kukurydzą

Paluszki ziemniaczane w chrupiącej panierce. Paluszki z ziemniaków obtoczone są w jajku i bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Do ciasta ziemniaczanego można dodać kukurydzę, groszek z puszki i ugotowaną marchewkę dla wzbogacenia smaku i koloru.

Smaczne danie jarskie np. w towarzystwie sałatki lub przekąska na ciepło. Najsmaczniejsze z sosem pomidorowym lub keczupem.

Składniki na ok. 14 sztuk:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 3 jajka
  • 1-2 szklanki mąki pszennej*
  • pół puszki groszku (ok. 140 g po odsączeniu, lub parę łyżek groszku i kukurydzy)
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchewki ugotować z osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Ziemniaki przepuścić przez praskę, albo pognieść tłuczkiem do ziemniaków. (Preferuję raczej tłuczek, aby pozostały kawałki ziemniaków). Przyprawić mocno solą i pieprzem.
  2. Marchewki obrać i pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku.
  3. Do ziemniaków dodać 1 jajko i mąkę. Zagnieść ciasto. (Im mniej mąki tym ciasto delikatniejsze). Następnie dodać marchewkę, groszek i kukurydzę. Delikatnie zagnieść. (Jeśli ciasto byłoby za rzadkie dodać więcej mąki. Ciasto ma mieć luźną konsystencję, ale taką, aby dało się z niego formować paluszki).
  4. Uformować dowolnej wielkości paluszki (na zdjęciu o wielkości ok. 10 x 4 cm. Ręce można posypywać mąką lub moczyć w wodzie, aby ciasto się mocno do nich nie kleiło).
  5. Pozostałe dwa jajka rozkłócić w miseczce. Do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Paluszki obtaczać najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć od razu na głębokim oleju z obu stron do zarumienienia.
  6. Układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej ciepłe.

Uwaga:

* Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków. Do ziemniaków mącznych, typu C dodaję trochę ponad szklankę.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Paluszki ziemniaczane z marchewką, groszkiem i kukurydzą Paluszki ziemniaczane z marchewką, groszkiem i kukurydzą Paluszki ziemniaczane z marchewką, groszkiem i kukurydzą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.