Makaron z bobem

Makaron z bobem, pomidorem i serem feta. Lekki, letni obiad jednogarnkowy, a zarazem sycący.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 100 g makaronu wstążki (tagliatelle)
  • 200 g bobu łuskanego
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g twardego sera feta
  • zielona cebulka
  • sól, pieprz
  • chili w płatkach (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować bób w osolonej w wodzie. (Na tę ilość bobu dodać ½ łyżeczki soli. Jak ugotować bób, możesz przeczytać tutaj: „Jak ugotować bób”). Po ugotowaniu, bób przełożyć na durszlak lub sitko, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
  2. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  3. W międzyczasie obrać ząbek czosnku i drobno posiekać. Pomidora sparzyć wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Zieloną cebulkę pokroić drobno.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i lekko go podsmażyć. Dodać bób, wymieszać. Dodać odcedzony makaron, pomidora i zieloną cebulkę. Doprawić do smaku i wymieszać. Z góry posypać pokruszoną fetą.
  5. Rozłożyć na talerzach i podawać.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Makaron z bobem Makaron z bobem