Knedle z truskawkami bez glutenu
Knedle z ciasta jak na kluski śląskie, bez jajka i mąki pszennej, ze słodką truskawką w środku. Letnie, słodkie danie obiadowe w sezonie truskawkowym. Knedle polane są pyszną, orzechowo- miodową polewą.
Składniki na ok. 14 sztuk (ok. 2 porcje):
Ciasto ziemniaczane:
- 500 g ziemniaków*
- ok. 200 g średniej wielkości truskawek
- mąka ziemniaczana
Polewa orzechowa:
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ziemniaki przełożyć do garnka lub miski i dokładnie wyrównać powierzchnię. Ziemniaki należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć z garnka (lub ułożyć na reszcie ziemniaków).
- W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.
- Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto.
- Truskawki umyć, dobrze osuszyć i odszypułkować.
- Z ciasta uformować kulkę, rozpłaszczyć ją na dłoni, ułożyć na środku truskawkę i zakleić ją ciastem. W ten sam sposób przygotować pozostałe kluski.
- W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać knedle na wrzątek partiami. Wrzucone knedle zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 4- 5 minut, na małej mocy palnika. Wyciągać łyżką cedzakową.
- Przygotować polewę. Orzechy posiekać. Na patelni roztopić miód z tłuszczem. Dodać orzechy i cynamon. Wymieszać.
- Kluski podawać na ciepło polane sosem.
Uwaga:
* Należy wybrać ziemniaki mączne (typu C) o dużej zawartości skrobi.
Kuchnia: |
Polska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 2 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 27067
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.