Frittata z bobem
Omlet z bobem, zieloną cebulką i fetą. Lekki, zdrowy, sezonowy obiad. Podawać najlepiej z sałatką z zielonej sałaty.
Składniki na ok. 2 porcje:
- 200 g bobu łuskanego (świeżego lub mrożonego)
- 4 jajka
- 2 garście pokrojonej, zielonej cebulki
- 50 g twardego sera feta
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Ugotować bób w osolonej w wodzie. (Na tą ilość bobu dodać ½ łyżeczki soli. Jak ugotować bób, możesz przeczytać tutaj: „Jak ugotować bób”). Po ugotowaniu, bób przełożyć na durszlak lub sitko, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
- W głębokim talerzu rozkłócić jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać drobno pokrojoną zieloną cebulkę i wymieszać.
- Ser feta pokruszyć lub pokroić w niedużą kostkę. Odstawić na bok.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
- 2 łyżki oleju wlać do żaroodpornej patelni lub woka. (Upewnić się wcześniej, czy patelnia może być używana w piekarniku). Rozgrzać patelnię na średniej mocy palnika.
- Na rozgrzany tłuszcz wlać rozkłócone jajka z cebulką. Szybko rozłożyć bób i posypać serem feta. Smażyć ok. 3 minut. Następnie włożyć patelnię do nagrzanego piekarnika na środkową szynę i piec ok. 15 minut, aż frittata zetnie się i delikatnie przyrumieni z wierzchu.
- Wyciągnąć z piekarnika, pociąć na kawałki i podawać od razu na ciepło w towarzystwie sałaty.
Kuchnia: |
Włoska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 2 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 16252
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.