Frittata z bobem

Napisz komentarz
Fittata z bobem

Omlet z bobem, zieloną cebulką i fetą. Lekki, zdrowy, sezonowy obiad. Podawać najlepiej z sałatką z zielonej sałaty.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 200 g bobu łuskanego (świeżego lub mrożonego)
  • 4 jajka
  • 2 garście pokrojonej, zielonej cebulki
  • 50 g twardego sera feta
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować bób w osolonej w wodzie. (Na tą ilość bobu dodać ½ łyżeczki soli. Jak ugotować bób, możesz przeczytać tutaj: „Jak ugotować bób”). Po ugotowaniu, bób przełożyć na durszlak lub sitko, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
  2. W głębokim talerzu rozkłócić jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać drobno pokrojoną zieloną cebulkę i wymieszać.
  3. Ser feta pokruszyć lub pokroić w niedużą kostkę. Odstawić na bok.
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  5. 2 łyżki oleju wlać do żaroodpornej patelni lub woka. (Upewnić się wcześniej, czy patelnia może być używana w piekarniku). Rozgrzać patelnię na średniej mocy palnika.
  6. Na rozgrzany tłuszcz wlać rozkłócone jajka z cebulką. Szybko rozłożyć bób i posypać serem feta. Smażyć ok. 3 minut. Następnie włożyć patelnię do nagrzanego piekarnika na środkową szynę i piec ok. 15 minut, aż frittata zetnie się i delikatnie przyrumieni z wierzchu.
  7. Wyciągnąć z piekarnika, pociąć na kawałki i podawać od razu na ciepło w towarzystwie sałaty.

Kuchnia:

Włoska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Fittata z bobem Fittata z bobem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.