Makaron z bobem, pomidorem i serem feta. Lekki, letni obiad jednogarnkowy, a zarazem sycący.
Składniki na ok. 2 porcje:
100 g makaronu wstążki (tagliatelle)
200 g bobu łuskanego
1 pomidor
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
50 g twardego sera feta
zielona cebulka
sól, pieprz
chili w płatkach (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ugotować bób w osolonej w wodzie. (Na tę ilość bobu dodać ½ łyżeczki soli. Jak ugotować bób, możesz przeczytać tutaj: „Jak ugotować bób”). Po ugotowaniu, bób przełożyć na durszlak lub sitko, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
W międzyczasie obrać ząbek czosnku i drobno posiekać. Pomidora sparzyć wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Zieloną cebulkę pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i lekko go podsmażyć. Dodać bób, wymieszać. Dodać odcedzony makaron, pomidora i zieloną cebulkę. Doprawić do smaku i wymieszać. Z góry posypać pokruszoną fetą.
Jest to jedno z tych dań które zawsze się udaje. Z serem feta dobrej jakości smakuje wyśmienicie. Świetne w oryginale jak i modyfikowane o dodatkowe lub zamienne składniki. Nie eliminujcie tylko bobu i fety.
Ja uwielbiam makaron z kaparami, oliwkami, suszonymi pomidorami w paskach w oleju z ziołami OLe, do tego świeża bazylia, parmezan i trochę sosu pomidorowego :) ! Pycha ! Ale Twój przepis wczoraj wypróbowałam i również bardzo mi smakował :)