Knedle z truskawkami bez glutenu

Knedle z ciasta jak na kluski śląskie, bez jajka i mąki pszennej, ze słodką truskawką w środku. Letnie, słodkie danie obiadowe w sezonie truskawkowym. Knedle polane są pyszną, orzechowo- miodową polewą.

Składniki na ok. 14 sztuk (ok. 2 porcje):

Ciasto ziemniaczane:

  • 500 g ziemniaków*
  • ok. 200 g średniej wielkości truskawek
  • mąka ziemniaczana

Polewa orzechowa:

  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Ziemniaki przełożyć do garnka lub miski i dokładnie wyrównać powierzchnię. Ziemniaki należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć z garnka (lub ułożyć na reszcie ziemniaków).
  2. W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.

3

  1. Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto.
  2. Truskawki umyć, dobrze osuszyć i odszypułkować.
  3. Z ciasta uformować kulkę, rozpłaszczyć ją na dłoni, ułożyć na środku truskawkę i zakleić ją ciastem. W ten sam sposób przygotować pozostałe kluski.

4

  1. W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać knedle na wrzątek partiami. Wrzucone knedle zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 4- 5 minut, na małej mocy palnika. Wyciągać łyżką cedzakową.
  2. Przygotować polewę. Orzechy posiekać. Na patelni roztopić miód z tłuszczem. Dodać orzechy i cynamon. Wymieszać.
  3. Kluski podawać na ciepło polane sosem.

Uwaga:

* Należy wybrać ziemniaki mączne (typu C) o dużej zawartości skrobi.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Knedle z truskawkami bez glutenu Knedle z truskawkami bez glutenu Knedle z truskawkami bez glutenu