Bez glutenu, bez mleka, bez jajek, wegańskie naleśniki z mąki z ciecierzycy. Można zajadać je z dowolnym nadzieniem, ale szczególnie polecam nadzienie wytrawne.
Składniki na ok. 4- 5 sztuk o średnicy ok. 22cm:
130 g mąki z ciecierzycy
20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
280 ml zimnej wody
½ łyżeczki soli
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, skrobię i sól. Wlać zimną wodę i szybko wymieszać energicznie trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Wmieszać olej. Ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej całą noc do lodówki.
Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Naleśniki przekładać ostrożnie na drugą stronę łopatką, podważając najpierw brzegi naleśnika.
Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim. Przykryć z góry talerzem, aby zmiękły. (Zaraz po usmażeniu są dość sztywne).
Uwaga:
Ważna jest patelnia z nieprzywierającym dnem. Pomimo dodatku oleju do ciasta należy naleśniki smażyć do małej ilości oleju. Wystarczy posmarować patelnię olejem przy użyciu silikonowego pędzelka.
Piekłam już te naleśniki dwa razy. Moja córka trzyletnia się nimi zajada, zarówno z nadzieniem słodkim (np. dynia z gruszką) lub mięsnym (mięso tak jak do spaghetti i sos z cukinii i dyni). Są bardzo sycące. Pycha :)
Właśnie trafiłem na ten przepis, czytam komentarze. Nadzienie z dynią i gruszką, sos z cukinii, a nie gotowe papki ze słoika... Myślę, że Pani córeczka ma świetną mamę ;)