Pizza z salami


Obok pizzy Margherita to kolejna klasyczna pizza. Pizza z salami jest uwielbiana szczególnie przez dzieci, które z reguły nie lubią, gdy jest na niej dużo dodatków.
Składniki na 2 pizze:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- 20g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant
- 150ml lekko ciepłej wody
Sos pomidorowy:
- polecam sos pomidorowy z przepisu: „Sos pomidorowy do pizzy”
Dodatkowo:
- 150g sera „do pizzy” lub tartego sera mozzarella
- ok. 70g salami w plasterkach (lub więcej w zależności od grubości plasterków)
Sposób przygotowania:
- Mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
- Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki. (Ja rozciągam ciasto mocno, aby uzyskać cienki spód). Boki najlepiej zrobić troszkę grubsze. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
- Ciasto posmarować nie za grubo sosem pomidorowym. (Na jeden spód daję łyżkę sosu).
- Posypać startym serem i rozłożyć plasterki salami.
- Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.
![]() |
Kuchnia: |
Włoska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.