Chrupiące kawałki piersi z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych. Mięso marynowane jest w maślance, dzięki której nuggetsy są delikatne, soczyste i kruche.
Nuggetsy można przygotować na dwa sposoby. Możemy upiec je w piekarniku lub usmażyć na oleju. Na zdjęciach nuggetsy z piekarnika widoczne są na talerzu, a smażone w miseczce.
Składniki na ok. 3 porcje (lub 4 np. z dodatkiem frytek):
600g piersi z kurczaka
ok. 250ml maślanki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
¼ łyżeczki pieprzu
ok. 4 szklanek płatków kukurydzianych*
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić i pokroić na małe kawałki (u mnie ok. 3x 5cm). Przełożyć do miski, oprószyć solą, papryką i pieprzem. Zalać maślanką i wymieszać. Miskę przykryć np. folią spożywczą i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Płatki kukurydziane pokruszyć na drobno (najłatwiej robotem kuchennym typu malakser, ale można również włożyć płatki do worka do mrożenia i potłuc wałkiem lub tłuczkiem).
Kawałki mięsa wyciągać pojedynczo z maślanki i obtaczać w płatkach.
Smażyć na rozgrzany oleju na złoty kolor (można na głębokim oleju lub na patelni jak kotlety) lub upiec. Chcąc upiec nuggetsy w piekarniku należy ułożyć kawałki mięsa, jeden koło drugiego, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. (Sprawdzić widelcem, czy mięso jest upieczone w środku).
Podawać z dipem lub sosem (u mnie sosem paprykowym), sałatą, frytkami itp.
Uwaga:
* 1 szklanka= 250ml. W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowe płatki kukurydziane.