Pikantne, jednogarnkowe danie z kuchni chińskiej przygotowane z makaronu szklanego, mięsa mielonego i szpinaku. Danie lubiane jest również przez dzieci, przy pominięciu imbiru i papryczki chili.
Składniki na ok. 3 duże porcje:
200g makaronu szklanego
400g mięsa mielonego (wołowo- wieprzowego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cm świeżego imbiru
150g szpinaku mrożonego, porcjowanego (w kostkach lub kulkach)
1 łyżka oleju sezamowego (z orzeszków ziemnych lub rzepakowego)
3 łyżki sosu sojowego
100ml bulionu drobiowego
1 papryczka chili (zielona lub czerwona)
Sposób przygotowania:
Makaron szklany przygotować według przepisu na opakowaniu.
Imbir obrać ze skórki i drobno posiekać. Odstawić na bok.
Papryczkę chili oczyścić z pestek i wewnętrznych błon. Pokroić drobno. Odstawić na bok.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone. Podczas smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekany imbir. Smażyć, mieszając, aż mięso straci kolor różowy.
Dodać zamrożony szpinak i na małej mocy palnika ogrzewać, aż szpinak się rozmrozi.
Dalej smażąc dodać bulion, sos sojowy i papryczkę chili. Na końcu wmieszać gotowy makaron.