Obok pizzy Margherita to kolejna klasyczna pizza. Pizza z salami jest uwielbiana szczególnie przez dzieci, które z reguły nie lubią, gdy jest na niej dużo dodatków.
Składniki na 2 pizze:
Ciasto:
300g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
20g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant
ok. 70g salami w plasterkach (lub więcej w zależności od grubości plasterków)
Sposób przygotowania:
Mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki. (Ja rozciągam ciasto mocno, aby uzyskać cienki spód). Boki najlepiej zrobić troszkę grubsze. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
Ciasto posmarować nie za grubo sosem pomidorowym. (Na jeden spód daję łyżkę sosu).
Posypać startym serem i rozłożyć plasterki salami.
Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.
Zawsze robiłam pizze jedynie z szynką lub kurczakiem. Ostatnio wypróbowałam opcję z salami i się zakochałam. Od zawsze myślałam, że salami na ciepło nie będzie dobre, a tu jednak wielkie zaskoczenie :)