Placki ziemniaczane z łososiem


Placki ziemniaczane z łososiem
Chrupiące placki ziemniaczane podane z serkiem kremowym i wędzonym łososiem.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Dip:
- 100g serka kremowego
- 5 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego
- garść sałaty rukola
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- ok. 200g łososia wędzonego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotować dip. Serek kremowy wymieszać z jogurtem i pokrojoną na drobno rukolą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na sitko. Następnie dokładnie odcisnąć z soku i przełożyć do miski.
- Cebulę obrać i poszatkować. Dodać do ziemniaków.
- Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz nałożyć kopiatą łyżkę masy ziemniaczanej. Masę rozpłaszczyć łyżką. Smażyć po parę placków równocześnie na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, w celu odsączenia ich z tłuszczu.
- Od razu podawać na ciepło z kleksem dipu i plasterkiem łososia.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.