Kluski na parze


Kluski na parze
Kluski na parze zwane również pampuchami to mięciutkie, drożdżowe bułeczki gotowane na parze. W Niemczech i Austrii zwane pod nazwą Germknödel nadziewane są powidłami śliwkowymi, a z góry posypane zmielonym makiem z cukrem pudrem i polane roztopionym masłem. Taką właśnie wersję prezentuję Wam poniżej.
W Polsce kluski na parze robi się właściwie z czym się lubi. Mogą być nadziane powidłami, dżemem, marmoladą, kremem czekoladowo- orzechowym, a nawet bez nadzienia. U mnie w domu podawało się je polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Można również polać je sosem waniliowym.
Składniki na ok. 8 klusek:
- 400g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 250ml mleka
- 1 jajko
- 30g cukru
- 50g masła lub margaryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe/ marmolada/ nutella
- 150g masła
- 40g mielonego, suchego maku
- 40g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Masło (lub margarynę) roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
- Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto i powoli dolewać roztopiony tłuszcz. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30- 40minut).
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na ok. 8 równych części.
- Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę powideł, zlepić (naciągając brzegi do góry) i uformować okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski pozostawić na blacie posypanym mąką (złączeniem do dołu), przykryć z góry ściereczką i pozostawić na chwilę, aby jeszcze podrosły.
- W tym czasie zagotować wodę (w dużym garnku z przywiązaną na górze ściereczką lub gazą, lub parowarze).
- Gotowe kluski układać w garnku, pozostawiając duże odstępy między nimi, przykryć i parować ok. 10 minut, aż kluski ładnie się napuszą. Gotowe kluski ułożyć na talerzach.
- Zmielony mak wymieszać z cukrem pudrem, posypać nim kluski i polać roztopionym, gorącym masłem.
- Podawać od razu na ciepło.
Kuchnia: |
Polska, Niemiecka, Austriacka |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 8 klusek |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.