Kluski na parze

Kluski na parze

Kluski na parze

Kluski na parze zwane również pampuchami to mięciutkie, drożdżowe bułeczki gotowane na parze. W Niemczech i Austrii zwane pod nazwą Germknödel nadziewane są powidłami śliwkowymi, a z góry posypane zmielonym makiem z cukrem pudrem i polane roztopionym masłem. Taką właśnie wersję prezentuję Wam poniżej.

W Polsce kluski na parze robi się właściwie z czym się lubi. Mogą być nadziane powidłami, dżemem, marmoladą, kremem czekoladowo- orzechowym, a nawet bez nadzienia. U mnie w domu podawało się je polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Można również polać je sosem waniliowym.

Składniki na ok. 8 klusek:

  • 400g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 1 jajko
  • 30g cukru
  • 50g masła lub margaryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe/ marmolada/ nutella
  • 150g masła
  • 40g mielonego, suchego maku
  • 40g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 7 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto i powoli dolewać roztopiony tłuszcz. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30- 40minut).
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto podzielić na ok. 8 równych części.

2

  1. Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę powideł, zlepić (naciągając brzegi do góry) i uformować okrągłą kluskę. Tak przygotowane kluski pozostawić na blacie posypanym mąką (złączeniem do dołu), przykryć z góry ściereczką i pozostawić na chwilę, aby jeszcze podrosły.

3

  1. W tym czasie zagotować wodę (w dużym garnku z przywiązaną na górze ściereczką lub gazą, lub parowarze).
  2. Gotowe kluski układać w garnku, pozostawiając duże odstępy między nimi, przykryć i parować ok. 10 minut, aż kluski ładnie się napuszą. Gotowe kluski ułożyć na talerzach.
  3. Zmielony mak wymieszać z cukrem pudrem, posypać nim kluski i polać roztopionym, gorącym masłem.
  4. Podawać od razu na ciepło.
 

Kuchnia:

Polska, Niemiecka, Austriacka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 8 klusek

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Kluski na parze Kluski na parze
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara Pawłowska · 1 lat temu
    Czy takie pampuchy bez nadzienia w środku można mrozić po parowaniu lub przed parowaniem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, już uparowane i ostudzone. Proszę zamrozić każdą z osobna np. ułożone na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Jak się zamrożą można połączyć np. w jednym worku. Przed spożyciem lekko odmrozić i ponownie wrzucić na parę lub podgrzać w kuchence mikrofalowej (przykryte talerzem, aby nie obsychały).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Przepyszne😊 robiłam że śliwka w środku, mniam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomekk · 1 lat temu
    Robimy z tego przepisu, ale - za dużo masła (my dajemy 35-40g na 500 gramów mąki. Cukier ( 2 łyżki ) tylko do zaczynu. Bez nadzienia, polane rozptopionym masłem z cukrem i cynamonem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michu · 1 lat temu
    Pycha. Do maku dałem miodu zamiast cukru pudru ale trochę za słodkie mi wyszło bo powidła były mocno zacukrzone :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Dobry przepis wychodzi idealnie tylko robię beż niczego i polewam sosem z truskawek.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 2 lat temu
    Z tego przepisu zrobiłam kluski bez nadzienia. Wyszło mi 8 przeogromnych, puszystych, przepysznych klusek. Z całego serca polecam ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Moja kochana Babcia robiła takie pyszności, nic mi w życiu tak nie smakowało, jak te babcine pampuchy z powidlami...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 2 lat temu
    Super przepis, w punkt. Wyszły pyszne. Dziękuję:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Najlepsze są na następny dzień podsmażone 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Sól daje się po złączeniu wszystkich składników
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Senio · 3 lat temu
    A może dla odmiany nie na słodko. Najlepsze puste umoczone w gorącym tłuszczu ze skwareczkami. Mniaam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lidka · 3 lat temu
    Witam ,zapomniałam dać masło ,co robić. Ratunku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 3 lat temu
    Przepyszne! ♡
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edward · 4 lat temu
    Miło by było gdyby zamiast resztę cukru albo resztę mąki pisać wartości wagowe :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Trapp · 4 lat temu
    Jedną korekcja, w Austrii nie polewają masłem tylko budyniem z wanilią. Osobiście polecam śmietankowy, najlepiej również robiony samodzielnie a nie z torebki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ari · 4 lat temu
    Przepis rewelacja! Kluski wyszły puszyste, miękkie także pychota:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 4 lat temu
    Najpszy przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Boskie.Wyszły super, brzuszki łakomczuszki pełne i mega zadowolone. Rewelacyjny przepis.Będę stałym gościem. Pozdrawiam cieplutko. Ania z Łodzi. :D