Spaghetti Carbonara z cukinią
- Szczegóły

Spaghetti z sosem Carbonara, przygotowanym na samych żółtkach i wzbogaconym o kawałki cukinii.
Składniki na ok. 6 porcji:
- około 400g makaronu spaghetti
- 3 młode cukinie (waga wszystkich ok. 700g)
- 4 żółtka
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
- 100ml wody z makaronu
- 250g boczku
- 60g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
- sól, pieprz czarny
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej
Sposób przygotowania:
- Śmietanę, żółtka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem. Odstawić na bok.
- Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w słupki.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, nie wylewając wody, w której gotował się makaron. Odmierzyć 100ml wody z makaronu.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z oliwą. Dodać cukinie i smażyć, aż cukinia zmięknie i lekko się zarumieni.
- Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku i cukinii, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną razem z wodą z makaronu i posiekaną pietruszką. Mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica! Gdyby makaron był za suchy można dodać jeszcze trochę wody z makaronu). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.