Schupfnudeln w wersji bezglutenowej
Schupfnudeln to niemieckie kluski ziemniaczane o charakterystycznym kształcie. Są to długie wałeczki mniej więcej długości i grubości palca, o grubszym środku i wydłużonych końcach. Ciasto przygotowuje się tak jak na kopytka, czyli z ziemniaków, mąki pszennej i jajka. Robiąc je w wersji bezglutenowej użyłam mąki ziemniaczanej. Z mąką ziemniaczaną wychodzą jak kluski śląskie ;)
W klasycznej wersji kluski podawane są ze smażoną kapustą kiszoną lub na słodko z makiem. Poniżej podaję oba warianty do wyboru.
Składniki na ok. 4 porcje:
Ciasto:
- 500g ziemniaków
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kapusta:
- 500g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 120g boczku pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 100ml rosołu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Mak:
- 50g suchego maku zmielonego
- 80g masła
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 1-2 łyżki masła do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotować kluski. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. Ciasto nie powinno się kleić.
- Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. Uformować wałek. Obcinać po plasterku z wałka i formować kluseczki wielkości palca, robiąc cienkie końcówki.
- W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda delikatnie się gotowała.
- Kluseczki należy gotować porcjami. Należy wkładać je ostrożnie do wody, raz przemieszać łyżką drewnianą, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę od momentu wypłynięcia.
- Wyciągnąć łyżką cedzakową.
- Wariant z kapustą. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i boczek przysmażyć na oleju. Dodać kiszoną kapustę i smażyć ok. 5 min. Dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Dodać rosół, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zmniejszyć temperaturę, całość przykryć i dusić ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu.
- Kluseczki przysmażyć na maśle na patelni, aż ładnie się zarumienią. Dodać kapustę, wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wariant z makiem. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i mak. Kolejno dodać kluseczki i obtoczyć je w maku. Jeśli byłoby za mało słodkie można całość oprószyć cukrem pudrem.
Odsłon: 29658
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.