Spaghetti z sosem Carbonara, przygotowanym na samych żółtkach i wzbogaconym o kawałki cukinii.
Składniki na ok. 6 porcji:
około 400g makaronu spaghetti
3 młode cukinie (waga wszystkich ok. 700g)
4 żółtka
200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
100ml wody z makaronu
250g boczku
60g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
sól, pieprz czarny
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej
Sposób przygotowania:
Śmietanę, żółtka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem. Odstawić na bok.
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w słupki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, nie wylewając wody, w której gotował się makaron. Odmierzyć 100ml wody z makaronu.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z oliwą. Dodać cukinie i smażyć, aż cukinia zmięknie i lekko się zarumieni.
Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku i cukinii, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną razem z wodą z makaronu i posiekaną pietruszką. Mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica! Gdyby makaron był za suchy można dodać jeszcze trochę wody z makaronu). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
[quote]Prawdziwa carbonara nie zawiera smietany. Ja dodaje 3 zoltka i jedno jajko, mieszam wszystko z serem i dodaje do makaronu. :D[/quote]
dokładnie-to prawda! Też uważam, że śmietana, mleko itp nie potrzebnie są dodawane do jajek. Ja dodaję dwa jajka i 2 zółtka plus dużo dużo sera koziego i parmezanu. Polecam. ;)