Łazanki z białą kapustą
- Szczegóły
Ocena użytkowników: 5 / 5






Składniki:
- ½ małej, białej kapusty
- 250g makaronu łazanki
- 2 średnie cebule
- 250g pieczarek
- ok. 100g kiełbasy
- ok. 80g boczku
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
Sposób przygotowania:
- Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować. Kolejno podlać wodą (ja daję ok. 2 szklanek), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
- W międzyczasie obrać cebule i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oliwy, dodać pieczarki i usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
- Gdy kapusta będzie miękka, odsączyć ją na sitku.
- Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na łyżce oliwy. Dodać do usmażonym pieczarek.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- Do pieczarek z kiełbasą dodać odsączoną kapustę i całość smażyć ok. 5 min. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką.
- Dodać makaron i delikatnie wymieszać.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 1 godz. |
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rewelacja! Mieszkam w Stanach i nie mogłam znaleźć makaronu łazanki i użyłam „orchiette” makaron. Bardzo dobrze wyszło!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Najlepsze łazanki.Ja cały rok czekam i robię z kapusty swojej uprawy i są super.Polecam
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pychotka ale u mnie musi być podsmażane na masełku, no i koperek obowiązkowo
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis super. Robiłam z podwójnej porcji. Dodałam też koper jak sugerowały inne osoby. Bardzo smaczne danie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.I tak bez odrobny KOPRU ??? ;-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepyszne, właśnie poczęstowałam domowników i każdy poprosił dokładkę!Dziękuję, pozdrawiam.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja dodaję suszone grzybki i na koniec gotowania daję dwie garście posiekanego koperku. Niebo w gębie 😋😋😋
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A czy bez pieczarek i z młodą białą kapustą mogą być łazanki (happy)
- {"set":null,"list":{"5":1,"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Oczywiście, wtedy koniecznie Koper dodaj dla podkręcania smaku
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.(clap)Łazanki pierwsza klasa!! Polecam wszystkim, genialny przepis
- {"set":null,"list":{"2":5,"6":0,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Łazanki wyszły przepyszne! Na koniec dodałam jeszcze świeżą pietruszkę i to super wykończyło to danie. Dziękuję za przepis Pani Asiu! :)
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Bardzo smaczne, fajny przepis na danie jednogarnkowe.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis OK.Ja jednak całość wkładam do gęsiarki i zapiekam,wtedy właśnie można uzyskać całą gamę smaków(podobnie jak prażonki).
- {"set":null,"list":{"2":1,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.I to jest sedno sprawy.Można zrobić kapustę i makaron lekko niedogotowane(dojdą w gęsiarce)
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Odnośnie jednego z poniższych komentarzy: MAKARONU NIGDY NIE POLEWA SIE ZIMNĄ WODĄ. TO ZBRODNIA.
- {"set":null,"list":{"2":9}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja polewam i dobre
- {"set":null,"list":{"2":6,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dla mnie - jeśli łazanki, to tylko z białą kapustą - oczywiście trzeba odpowiednio doprawić, aby był wyraźny smak. Kilka razy próbowałam z kiszoną i mi nie smakowały.
Za chwilę zabieram się do robienia łazanek - zerkam do przepisu, bo dawno nie robiłam, a to danie wygląda bardzo apetycznie.
Pozdrawiam serdecznie
Beata (happy)- {"set":null,"list":{"2":8,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję za ten przepis. Wszystkim smakowało. (heart)
- {"set":null,"list":{"2":6,"4":0,"5":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Łazanki wyszły niemal perfekcyjnie. „Niemal” gdyż zbyt mocno trzymałem się przepisu i po odstawieniu makaron po prostu się posklejał. Na drugi raz będę bardziej uważny i do gotowania dodam oleju. Ponadto bałem się że przesadzę z ilością kapusty, a ona po prostu zginęła w gąszczu makaronu, więc polecam dać nieco więcej :) Kapustę gotowałem z dwoma kostkami drobiowymi i sporą ilością pieprzu i ziela co moim zdaniem przeważyło nad efektem końcowym dania. Polecam ten przepis, łatwo i smacznie!
- {"set":null,"list":{"2":8}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Olej nie pomaga to tylko mit, jak makaron postoi to zawsze się poskleja. Dlatego się makaronu nie odstawia na później.
- {"set":null,"list":{"2":6}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.wystarczy przelać zimną wodą i się nie poskleja nawet ten odłożony na później
- {"set":null,"list":{"2":8,"4":0,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.też się poskleja
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie wolno makaronów przelewać wodą. Każdy Włoch Ci to powie.
- {"set":null,"list":{"2":5,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.wystarczy dużo wody do gotowania oraz odrobinę oleju -nie przelewać zimną wodą.Pozdrawiam
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.łazanki powinny być z kiszoną kapustą, żona zrobiła wg przepisu - beznadzieja, bez smaku, masakra
- {"set":null,"list":{"2":1,"6":1,"7":3,"3":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jestem zbulwersowana
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Łącze się z Tobą w bólu tomku. b ;)
- {"set":null,"list":{"2":0,"3":2,"4":0,"5":0,"6":0,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie rozumiem komentarza, jeżeli były bez smaku to na drugi raz trzeba sobie doprawić :) Podczas gotowania warto spróbować jak danie smakuje, czy czegoś nie trzeba dodać.
- {"set":null,"list":{"2":8,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nigdy w życiu, tylko świeża biała kapusta
- {"set":null,"list":{"2":9,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.łazanki tylko z białą kapustą im dłużej się ją podsmaża tym lepszy ma smak musi też być sporo pieprzu aby nie była mdła a kapusty im więcej tym lepiej pozdrawiam miłośników łazanek
- {"set":null,"list":{"2":7,"4":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dokładnie tak!
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Klasyczne łazanki tylko z białą kapustą. Sprawdzałam w przed wojennych książkach. Moja wnuczka lubi z kapustą kiszoną i to nie mytą. Lubi kwaśne, ale to już kwestia gustu. W rodzinie ja jedna lubię kimchi, bo ostre.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja wykluczam pieczarki, bo w domu by nie zjedli, ale danie 1 klasa uwielbiam!... Coś prostego i smacznego polecam
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja na koniec posypuje startym parmezanem
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Smazone boczek, kiełbasa, cebula niezbyt to zdrowe i za dużo tłuszczu. U mnie łazanki zawsze z sama kapusta, ewentualnie z twarogiem. Czasem z pieczarkami.
- {"set":null,"list":{"2":8,"6":0,"5":1,"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz zjeść wszytko na surowo to będzie jeszcze bardziej light. A przepis świetny i nie krytyku.
- {"set":null,"list":{"2":30,"3":10,"4":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.bardzo smaczne, wlasnie zrobilam :) dzięki za przepis!
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.ulala :) genialny przepis :p łazanki robię zawsze kierując sie nim i sa pyszne ! :)
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się