Łazanki z białą kapustą, chrupiącym boczkiem, aromatyczną kiełbasą, pieczarkami i cebulą. To jednogarnkowe, pyszne i sycące danie, które przygotowuje się łatwo i dość szybko.
Składniki na ok. 5- 6 porcji:
½ małej, białej kapusty
250 g makaronu łazanki
2 średnie cebule
250 g pieczarek
ok. 100 g kiełbasy
ok. 80 g boczku
4 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
Sposób przygotowania:
Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować. Kolejno przełożyć do garnka, podlać wodą (ja daję ok. 2 szklanek), posolić 1 łyżeczką soli, przykryć i gotować na małej mocy palnika do miękkości (ok. 30 minut).
W międzyczasie obrać cebule i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebule podsmażyć na 3 łyżkach oliwy, dodać pieczarki i usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
Gdy kapusta będzie miękka, odsączyć ją na sitku.
Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na łyżce oliwy. Dodać do usmażonych pieczarek.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Do pieczarek z kiełbasą dodać odsączoną kapustę i całość smażyć ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką.
Panie Marcinie, dla włoskiego makaronu to rzeczywiście zabójstwo, jednak nasze szanowne polskie łazanki do kapusty muszą być przelane wodą, żeby zachowały jędrność.
Dla mnie - jeśli łazanki, to tylko z białą kapustą - oczywiście trzeba odpowiednio doprawić, aby był wyraźny smak. Kilka razy próbowałam z kiszoną i mi nie smakowały.
Za chwilę zabieram się do robienia łazanek - zerkam do przepisu, bo dawno nie robiłam, a to danie wygląda bardzo apetycznie.
Pozdrawiam serdecznie
Beata (happy)
Łazanki wyszły niemal perfekcyjnie. „Niemal” gdyż zbyt mocno trzymałem się przepisu i po odstawieniu makaron po prostu się posklejał. Na drugi raz będę bardziej uważny i do gotowania dodam oleju. Ponadto bałem się że przesadzę z ilością kapusty, a ona po prostu zginęła w gąszczu makaronu, więc polecam dać nieco więcej :) Kapustę gotowałem z dwoma kostkami drobiowymi i sporą ilością pieprzu i ziela co moim zdaniem przeważyło nad efektem końcowym dania. Polecam ten przepis, łatwo i smacznie!
Nie rozumiem komentarza, jeżeli były bez smaku to na drugi raz trzeba sobie doprawić :) Podczas gotowania warto spróbować jak danie smakuje, czy czegoś nie trzeba dodać.
łazanki tylko z białą kapustą im dłużej się ją podsmaża tym lepszy ma smak musi też być sporo pieprzu aby nie była mdła a kapusty im więcej tym lepiej pozdrawiam miłośników łazanek
Klasyczne łazanki tylko z białą kapustą. Sprawdzałam w przed wojennych książkach. Moja wnuczka lubi z kapustą kiszoną i to nie mytą. Lubi kwaśne, ale to już kwestia gustu. W rodzinie ja jedna lubię kimchi, bo ostre.
Smazone boczek, kiełbasa, cebula niezbyt to zdrowe i za dużo tłuszczu. U mnie łazanki zawsze z sama kapusta, ewentualnie z twarogiem. Czasem z pieczarkami.