Łazanki z białą kapustą

Łazanki z białą kapustą

Łazanki z białą kapustą, chrupiącym boczkiem, aromatyczną kiełbasą, pieczarkami i cebulą. To jednogarnkowe, pyszne i sycące danie, które przygotowuje się łatwo i dość szybko.

Składniki na ok. 5- 6 porcji:

  • ½ małej, białej kapusty
  • 250 g makaronu łazanki
  • 2 średnie cebule
  • 250 g pieczarek
  • ok. 100 g kiełbasy
  • ok. 80 g boczku
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz, papryka czerwona w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować. Kolejno przełożyć do garnka, podlać wodą (ja daję ok. 2 szklanek), posolić 1 łyżeczką soli, przykryć i gotować na małej mocy palnika do miękkości (ok. 30 minut).
  2. W międzyczasie obrać cebule i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebule podsmażyć na 3 łyżkach oliwy, dodać pieczarki i usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
  3. Gdy kapusta będzie miękka, odsączyć ją na sitku.
  4. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na łyżce oliwy. Dodać do usmażonych pieczarek.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  6. Do pieczarek z kiełbasą dodać odsączoną kapustę i całość smażyć ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką.
  7. Dodać makaron i delikatnie wymieszać.
kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Liczba porcji

Liczba porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Łazanki z białą kapustą
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 miesięcy temu
    Rewelacja! Mieszkam w Stanach i nie mogłam znaleźć makaronu łazanki i użyłam „orchiette” makaron. Bardzo dobrze wyszło! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 11 miesięcy temu
    Najlepsze łazanki.Ja cały rok czekam i robię z kapusty swojej uprawy i są super.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pietrek · 1 lat temu
    Pychotka ale u mnie musi być podsmażane na masełku, no i koperek obowiązkowo
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Edyta · 1 lat temu
      Przepis super. Robiłam z podwójnej porcji. Dodałam też koper jak sugerowały inne osoby. Bardzo smaczne danie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kris Cichon · 1 lat temu
    I tak bez odrobny KOPRU ??? ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Przepyszne, właśnie poczęstowałam domowników i każdy poprosił dokładkę!Dziękuję, pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 2 lat temu
    Ja dodaję suszone grzybki i na koniec gotowania daję dwie garście posiekanego koperku. Niebo w gębie 😋😋😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MONIKA · 3 lat temu
    A czy bez pieczarek i z młodą białą kapustą mogą być łazanki (happy)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Przemek · 8 miesięcy temu
      Oczywiście, wtedy koniecznie Koper dodaj dla podkręcania smaku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 3 lat temu
    (clap)Łazanki pierwsza klasa!! Polecam wszystkim, genialny przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola K. · 3 lat temu
    Łazanki wyszły przepyszne! Na koniec dodałam jeszcze świeżą pietruszkę i to super wykończyło to danie. Dziękuję za przepis Pani Asiu! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 3 lat temu
    Bardzo smaczne, fajny przepis na danie jednogarnkowe.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      bogdan · 3 lat temu
      Przepis OK.Ja jednak całość wkładam do gęsiarki i zapiekam,wtedy właśnie można uzyskać całą gamę smaków(podobnie jak prażonki).
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        też bogdan · 2 lat temu
        I to jest sedno sprawy.Można zrobić kapustę i makaron lekko niedogotowane(dojdą w gęsiarce)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 4 lat temu
    Odnośnie jednego z poniższych komentarzy: MAKARONU NIGDY NIE POLEWA SIE ZIMNĄ WODĄ. TO ZBRODNIA.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kordan · 3 lat temu
      Ja polewam i dobre
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 6 miesięcy temu
      Panie Marcinie, dla włoskiego makaronu to rzeczywiście zabójstwo, jednak nasze szanowne polskie łazanki do  kapusty muszą być przelane wodą, żeby zachowały jędrność.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Dla mnie - jeśli łazanki, to tylko z białą kapustą - oczywiście trzeba odpowiednio doprawić, aby był wyraźny smak. Kilka razy próbowałam z kiszoną i mi nie smakowały.
    Za chwilę zabieram się do robienia łazanek - zerkam do przepisu, bo dawno nie robiłam, a to danie wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam serdecznie
    Beata (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Dziękuję za ten przepis. Wszystkim smakowało. (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafał · 4 lat temu
    Łazanki wyszły niemal perfekcyjnie. „Niemal” gdyż zbyt mocno trzymałem się przepisu i po odstawieniu makaron po prostu się posklejał. Na drugi raz będę bardziej uważny i do gotowania dodam oleju. Ponadto bałem się że przesadzę z ilością kapusty, a ona po prostu zginęła w gąszczu makaronu, więc polecam dać nieco więcej :) Kapustę gotowałem z dwoma kostkami drobiowymi i sporą ilością pieprzu i ziela co moim zdaniem przeważyło nad efektem końcowym dania. Polecam ten przepis, łatwo i smacznie!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Alicja · 4 lat temu
      Olej nie pomaga to tylko mit, jak makaron postoi to zawsze się poskleja. Dlatego się makaronu nie odstawia na później.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kinga · 4 lat temu
        wystarczy przelać zimną wodą i się nie poskleja nawet ten odłożony na później
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Sylwia · 4 lat temu
          też się poskleja
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Janek · 4 lat temu
          Nie wolno makaronów przelewać wodą. Każdy Włoch Ci to powie.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            jacol · 3 lat temu
            a nie powiedział ci Włoch ,że chodzi o prawdziwe makarony a nie breję z fabryki????
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Bożena · 3 lat temu
          wystarczy dużo wody do gotowania oraz odrobinę oleju -nie przelewać zimną wodą.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tomek.b · 4 lat temu
    łazanki powinny być z kiszoną kapustą, żona zrobiła wg przepisu - beznadzieja, bez smaku, masakra
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nika · 4 lat temu
      Jestem zbulwersowana
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wow · 4 lat temu
      Łącze się z Tobą w bólu tomku. b ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Rafał · 4 lat temu
      Nie rozumiem komentarza, jeżeli były bez smaku to na drugi raz trzeba sobie doprawić :) Podczas gotowania warto spróbować jak danie smakuje, czy czegoś nie trzeba dodać.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ana · 4 lat temu
        Nigdy w życiu, tylko świeża biała kapusta
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          teresa · 4 lat temu
          łazanki tylko z białą kapustą im dłużej się ją podsmaża tym lepszy ma smak musi też być sporo pieprzu aby nie była mdła a kapusty im więcej tym lepiej pozdrawiam miłośników łazanek
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Dorota · 4 lat temu
            Dokładnie tak!
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
              Elżunia · 2 lat temu
              Klasyczne łazanki tylko z białą kapustą. Sprawdzałam w przed wojennych książkach. Moja wnuczka lubi z kapustą kiszoną i to nie mytą. Lubi kwaśne, ale to już kwestia gustu. W rodzinie ja jedna lubię kimchi, bo ostre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 5 lat temu
    Ja wykluczam pieczarki, bo w domu by nie zjedli, ale danie 1 klasa uwielbiam!... Coś prostego i smacznego polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daniel · 5 lat temu
    Ja na koniec posypuje startym parmezanem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 5 lat temu
    Smazone boczek, kiełbasa, cebula niezbyt to zdrowe i za dużo tłuszczu. U mnie łazanki zawsze z sama kapusta, ewentualnie z twarogiem. Czasem z pieczarkami.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 4 lat temu
      Możesz zjeść wszytko na surowo to będzie jeszcze bardziej light. A przepis świetny i nie krytyku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    bardzo smaczne, wlasnie zrobilam :) dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 7 lat temu
    ulala :) genialny przepis :p łazanki robię zawsze kierując sie nim i sa pyszne ! :)