łazanki z białą kapustą

Składniki:

  • ½ małej, białej kapusty
  • 250g makaronu łazanki
  • 2 średnie cebule
  • 250g pieczarek
  • ok. 100g kiełbasy
  • ok. 80g boczku
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz, papryka czerwona w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować. Kolejno podlać wodą (ja daję ok. 2 szklanek), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  2. W międzyczasie obrać cebule i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oliwy, dodać pieczarki i usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
  3. Gdy kapusta będzie miękka, odsączyć ją na sitku.
  4. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na łyżce oliwy. Dodać do usmażonym pieczarek.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  6. Do pieczarek z kiełbasą dodać odsączoną kapustę i całość smażyć ok. 5 min. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką.
  7. Dodać makaron i delikatnie wymieszać.
zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
porcje

Ilość porcji:

ok. 5- 6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

łazanki z białą kapustą

łazanki z białą kapustą