Rolady z mięsa mielonego z boczkiem i ogórkiem w środku. Rolady są soczyste, delikatne i co najważniejsze bardzo smaczne. Efektowniejsza alternatywa dla kotletów mielonych. Polecam podawać je z sosem cebulowym.
Składniki na 6 porcji:
500g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
6 cienkich plasterków boczku
6 niedużych ogórków konserwowych
1 cebula
1 ząbek czosnku
bułka (może być z dnia wczorajszego)
2 jajka
1 łyżka musztardy
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
folia spożywcza
Sposób przygotowania:
Bułkę namoczyć w wodzie.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Mięso mielone wymieszać z cebulą, czosnkiem, jajkami, odciśniętą bułką, musztardą, solą, pieprzem i słodką papryką.
Masę podzielić na 6 porcji. Każdą porcję położyć na kawałku folii spożywczej. Mięso rozłożyć ręką na cienkie prostokąty (ale nie za cienko).
Na każdym prostokącie z mięsa położyć plasterek boczku (jeśli jest długi przekroić na pół) i ogórek. Zwinąć w roladę.
Gotowe rolady zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Rolady odwinąć delikatnie z folii i panierować w bułce tartej. Usmażyć na oleju.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia ·
6 lat temu
Pyszne, ja robię często farsz z pieczarek na tarce startych, cebuli w kostkę, podsmażyć i do tego pomidory w oleju na małe kawałki. Pycha
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joasia·
10 lat temu
Chciałabym zapytać jakiego boczku powinnam użyć?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Joasiu wędzonego boczku w plasterkach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
10 lat temu
Dodałam do środka niektórych roladek kawalek ogórka kiszonego, a do innych kawałek sera pleśniowego - wszystko to z braku konserwowych ogórków :D Mam zamiar po obsmażeniu upiec roladki w piekarniku. Mam nadzieje że się uda ;-) Dzięki za przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adam·
12 lat temu
Zrobiłem roladki dziś na obiad, ale ogórek wydaje mi się zbyt twardy, a jego smak zbyt intensywny. Następnym razem spróbuję zastąpić go pieczarkami i serem, może mozzarellą :)
Połączenie mięsa mielonego z boczkiem bardzo fajne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
12 lat temu
Ja robiłam je dzisiaj na obiad . Po zrobieniu ruloników i zawinięciu w folię ,stwierdziłam że wyszło nieźle ... ale wydawały mi się za grube do smażenia - widocznie ogóreczki jakie miałam , mimo że wydawały mi się małe to rulonik jak dla mnie przygruby do smażenia. Osobiście bardzo mało smażę w kuchni , raczej większość piekę lub zapiekam . Więc po wyjęciu z lodówki obsmażyłam je w panierce z bułki jak pisałaś Joanno , a potem ułożyłam w naczyniu żaroodpornym , na każdy położyłam listeczek masełka i zapiekłam w piekarniku ok 20-25 minut na 220 stopni . Wyszły fantastycznie ! Do tego sos cebulowy świetnie pasuje . Polecam na obiad i jeśli tak jak obawiacie się długiego smażenia to zapieczone są również bardzo pyszne :-) Dzięki za kolejny świetny przepis-pomysł , tym razem na obiad.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ela·
12 lat temu
Od kilku dni "wertuje" Pani przepisy. Jako pierwsze wypróbowałam roladki. Zamiast boczku (akurat nie miałam) dodałam szynkę dojrzewającą. Serdecznie polecam - mielone w ciekawym innym wydaniu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
12 lat temu
O rany, ależ mi ślinka pociekła!!! Mam już pomysł na niedzielny obiad :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Radosław·
13 lat temu
Bardzo apetycznie wygląda ta rolada,spróbuję ją upiec.Uwielbiam nowości.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
magda·
13 lat temu
uwielbiam takie mięsne roladki :) i też zawsze do środka wkładam ogórka! pycha :)