Pizza serowa z gruszką i serem feta


Pizza na bardzo cienkim, mocno chrupiącym, serowym cieście z plasterkami czerwonej cebuli, gruszki i serem feta. Kombinacja smaków jest bardzo ciekawa i co najważniejsze bardzo smaczna. Pizza nadaja się zarówno na danie główne, jak i na małą przekąskę do herbaty. Znika ze stołu bardzo szybko, dlatego najlepiej przygotować od razu 2 sztuki.
Składniki:
Ciasto serowe:
- 100g serka śmietankowego, z wiaderka lub quarku
- 25ml oleju lub oliwy z oliwek
- 20ml mleka
- szczypta soli, pieprzu i papryki czerwonej
- 160g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos:
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- szczypta soli
Dodatki:
- 1 duża dojrzała gruszka
- 1 czerwona cebula
- ok. 150g sera feta
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto serowe zagnieść na jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i ułożyć na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Śmietanę wymieszać dokładnie z żółtkiem i solą. Rozsmarować na cieście.
- Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
- Gruszkę umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki.
- Ser feta odsączyć na ręczniku papierowym i pokruszyć lub pokroić w kostkę.
- Cebulę i gruszkę ułożyć na pizzy. Posypać z góry serem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
- Podawać na ciepło lub zimno.
Przepis na ciasto pochodzi z gazetki: "Finessen", wydanie 4/2012
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 8 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.