Ryba na ostro w towarzystwie słodkiej, duszonej marchewki. Smak całej potrawy wzbogacony jest o cynamon, cytrynę i pomarańczę. Wszystkie dodatki bardzo dobrze do siebie pasują.
Do ryby serwujemy dip jogurtowy ze szczypiorkiem. Danie proponuję podawać z ryżem.
po ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny i pomarańczy
1 laska cynamonu
sól, cukier, przyprawa chili w proszku
Sposób przygotowania:
Przygotować dip. Jogurt grecki wymieszać ze szczypiorkiem, startą skórką z cytryny i pomarańczy. Doprawić szczyptą soli i cukrem do smaku.
Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka. Dodać masło, szczyptę soli, 1 łyżeczką cukru, laskę cynamonu i szklankę wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przemieszać delikatnie od czasu do czasu.
W tym czasie przygotować rybę. Filety rybne umyć i osuszyć. Jeśli są duże można przekroić je na pół. Oprószyć solą i delikatnie chili. Usmażyć na niedużej ilości oliwy z każdej strony.
Na środku talerza ułożyć marchewkę z odrobiną sosu. Na marchewce położyć rybę. Podawać z ryżem i dipem.
Smacznego.
Inspiracją był przepis Alfonsa Schuhbeck'a z magazynu: “Mit Liebe”.
Zdjęcie świetne ukazuje jak bardzo apetyczna jest ta potrawa! Zaciekawil mnie zwlaszcza dip bo takiego jeszcze nie próbowaam -skorzystam na pewno :-)))