Pizza na bardzo cienkim, mocno chrupiącym, serowym cieście z plasterkami czerwonej cebuli, gruszki i serem feta. Kombinacja smaków jest bardzo ciekawa i co najważniejsze bardzo smaczna. Pizza nadaja się zarówno na danie główne, jak i na małą przekąskę do herbaty. Znika ze stołu bardzo szybko, dlatego najlepiej przygotować od razu 2 sztuki.
Składniki:
Ciasto serowe:
100g serka śmietankowego, z wiaderka lub quarku
25ml oleju lub oliwy z oliwek
20ml mleka
szczypta soli, pieprzu i papryki czerwonej
160g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos:
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1 żółtko
szczypta soli
Dodatki:
1 duża dojrzała gruszka
1 czerwona cebula
ok. 150g sera feta
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto serowe zagnieść na jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i ułożyć na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Śmietanę wymieszać dokładnie z żółtkiem i solą. Rozsmarować na cieście.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
Gruszkę umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki.
Ser feta odsączyć na ręczniku papierowym i pokruszyć lub pokroić w kostkę.
Cebulę i gruszkę ułożyć na pizzy. Posypać z góry serem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
Podawać na ciepło lub zimno.
Przepis na ciasto pochodzi z gazetki: "Finessen", wydanie 4/2012