Ryba na marchewce
- Szczegóły

Ryba na ostro w towarzystwie słodkiej, duszonej marchewki. Smak całej potrawy wzbogacony jest o cynamon, cytrynę i pomarańczę. Wszystkie dodatki bardzo dobrze do siebie pasują.
Do ryby serwujemy dip jogurtowy ze szczypiorkiem. Danie proponuję podawać z ryżem.
Składniki na ok. 4 porcje:
- ok. 600- 700g filetów rybnych
- 1 kg marchewki
- 1- 2 łyżki masła
- 150g jogurtu greckiego (ewentualnie zwykłego, naturalnego)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- oliwa z oliwek (ewentualnie olej)
- po ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny i pomarańczy
- 1 laska cynamonu
- sól, cukier, przyprawa chili w proszku
Sposób przygotowania:
- Przygotować dip. Jogurt grecki wymieszać ze szczypiorkiem, startą skórką z cytryny i pomarańczy. Doprawić szczyptą soli i cukrem do smaku.
- Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka. Dodać masło, szczyptę soli, 1 łyżeczką cukru, laskę cynamonu i szklankę wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przemieszać delikatnie od czasu do czasu.
- W tym czasie przygotować rybę. Filety rybne umyć i osuszyć. Jeśli są duże można przekroić je na pół. Oprószyć solą i delikatnie chili. Usmażyć na niedużej ilości oliwy z każdej strony.
- Na środku talerza ułożyć marchewkę z odrobiną sosu. Na marchewce położyć rybę. Podawać z ryżem i dipem.
Smacznego.
Inspiracją był przepis Alfonsa Schuhbeck'a z magazynu: “Mit Liebe”.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 50min. |
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.