Chili con carne

Chili con carne

Szybkie, jednogarnkowe danie z kuchni teksańskiej. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i chili. Reszta składników to już dodatki, które mogą się różnić w zależności od przepisu. Chili con carne podawane jest najczęściej z ryżem lub chlebem. Na imprezę można przygotować je z chipsami nachos. Do tej ostrej potrawy pasuje lampka czerwonego wina.

Chili con carne smakuje jeszcze lepiej odgrzane na drugi dzień.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (puszka 400g)
  • ok. 250 ml bulionu (najlepiej domowego np. wołowego lub ewentualnie z kostki rosołowej)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ostra papryczka chili (lub ostra przyprawa chili)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na dużej patelni na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso mielone i smażyć, mieszając, aż mięso straci kolor różowy.
  2. Chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć i pokroić bardzo drobno.
  3. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki razem z sosem, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i bulion. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, cukrem i kolendrą. Gotować pod przykryciem na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu.
  4. W międzyczasie oczyścić paprykę i pokroić w plasterki, a następnie wszerz na pół lub 3 części, aby kawałki nie były za długie.
  5. Kukurydzę i fasolę odsączyć na sitku.
  6. Po 20 minutach gotowania, dodać paprykę, kukurydzę i fasolę. Gotować dalej pod przykryciem 10- 15 minut. (Pod koniec gotowania powinno pozostać trochę płynu. Potrawa nie powinna być za sucha. Powinna pływać w lekko płynnym sosie. Gdyby sosu było za dużo, odparować część gotując dalej bez przykrycia, a jeśli za mało dolać bulionu).
  7. Na samym końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.

Kuchnia:

Amerykańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chili con carne
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mania · 6 miesięcy temu
    Każdy tylko narzeka.Jak tak potraficie gotować to po wam przepisy? Po to by kogoś poprawiać? Tak, srak czy owak. Robie z tego przepisu, a jak mi się nie podoba to omijam i robię inaczej. PROSTE 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 3 miesięcy temu
      Otóż to tak to prawda Właśnie nie podoba się przepis wychodzę szukam dalej a nie tylko kogoś krytykować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cyprian · 7 miesięcy temu
    Trzymać się przepisu i jest palce lizać 😊😋
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jasiu · 7 miesięcy temu
      Mięso mielone? To robimy chilli con carne czy sos do spaghetti? Tylko mięso wołowe, w kostkę, duszone aż będzie brązowieć. Reszta składników w porządku. Zeleżniebod gustu, można zwiększyć ilość chilli, czosnku. To na zasadzie prób :) Ale nie mięso mielone... Proszę... ps. Chilli con carne to typowo meksykańska potrawa, nie amerykańska :) 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Jagoda · 3 miesięcy temu
        A Meksyk gdzie leży? Sprawdź i zastanów się czy można nazwać tą potrawę amerykańską.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pakpo · 9 miesięcy temu
    Ja jeszcze dodaję paprykę wędzoną i kmin rzymski, wychodzi super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 9 miesięcy temu
    W przepisie brakuje kuminu lub kminu rzymskiego ( nie mylić z kminkiem) , który nadaje cały cherakter smaku tej doskonalej potrawy. Polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 1 lat temu
    Czy ta potrawa powinna być ostra? Bo ja wkroilem 1 papryczkę i efekt mizerny jeśli chodzi o moc
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krzysztof · 1 lat temu
      Pewnie wywaliłeś pestki, bo tak jest w przepisie a to właśnie one nadają ostrości  ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Bardzo polecam, chili con carne robię zawsze na bazie tego przepisu i wychodzi rewelacyjne. Polecam robić właśnie na wołowym, albo chociaż wieprzowo-wołowym mięsie - jest dużo bogatszy smak. I oczywiście danie jest jeszcze lepsze w dniu następnym, jak trochę poleżakuje. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tomasz · 1 lat temu
    wczoraj robiłem chili. dopiero 1 raz. ale smakowało nam fajny przepis.😁 pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 1 lat temu
    Często robię chili con carne z tortillą.Pychota!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MAŁGA · 1 lat temu
    Fajny przepis dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zofia · 2 lat temu
    Warto podkreslic, iz chili con carne jest to tradycyjna potrawa meksykanska a nie amerykanska (jak autorka napisala w opisie), ktora to kojarzy sie z hamburgerami i Mcdonaldem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kiku · 2 lat temu
      Byłam nie dawno w Meksyku i to jest potrawa texmex.Czyli potrawa z texasu z Ameryki połączona przez Amerykanów i Meksykanów.Wiec autorka ma racje ;)Pozdrawiam
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        On · 1 lat temu
        Kiedyś Texas należał do Meksyku 🙄Pozdrawiam 
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          SS man · 7 miesięcy temu
          wtf?? przecież Meksyk leży w Ameryce?? ludzie co wy mieliście z Geografii?? Ameryka Północna, coś wam to mówi?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maro · 11 miesięcy temu
      Zofia, nie zabłysłaś... 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mik · 2 lat temu
    7 punkt mi się nie podoba. Jaka pietruszka w kuchni texmex? Zielona kolendra raczej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bea · 3 lat temu
    Podstawa to słodka papryka,kumin,curry,oregano bo to daje ten smak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin360360 · 3 lat temu
    Ja dodaje paprykę zaraz jak mieso jest ok by troche też się przypiekła i byla miększa w gotowym daniu. Nigdy nie dawajcie kosti rosołowej. Zamiast kostki rosołowej dajcie 100/200 gram mięsa wieprzowego z łopatki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Dziękuję za inspiracje , zrobiłam wersję wege z "mięsem "sojowym z Lidla i wyszło rewelacyjnie!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaszubka · 3 lat temu
    Świetne. Bardzo szybko przygotowuje się. Kolejny bardzo dobry przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lucia · 7 lat temu
    Chili con carne zrobilam wg.podanego przepisiku....Rewelacja,pyszne moim gosciom b.smakowalo..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Chines · 8 lat temu
    Doskonałe danie. Dodaję również kmin i do mięsa zmiażdżony w moździerzu liść laurowy by się nie walał. Mięso warto kupić w kawałku i samemu pokroić, osobiście wole większe kawałki, wtedy gryzę mięso a nie drobinki mięsa.:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Bardzo smaczna potrawa, co prawda troszkę ją zmodyfikowałam. Zamiast pomidorów z puszki wolałam dodać świeże pomidory. Wyszło pyszne, mężowi bardzo smakowało. Dzięki za kolejny super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jarek · 11 lat temu
    potrawa może być, wygląda świetnie smakuje nieźle- jet oki