Chili con carne


Szybkie, jednogarnkowe danie z kuchni teksańskiej. Najważniejszym składnikiem jest tutaj mięso mielone i chili. Reszta składników to już dodatki, które mogą się różnić w zależności od przepisu. Chili con carne podawane jest najczęściej z ryżem lub chlebem. Na imprezę można przygotować je z chipsami nachos. Do tej ostrej potrawy pasuje lampka czerwonego wina.
Chili con carne smakuje jeszcze lepiej odgrzane na drugi dzień.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (puszka 400g)
- ok. 250 ml bulionu (najlepiej domowego np. wołowego lub ewentualnie z kostki rosołowej)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 ostra papryczka chili (lub ostra przyprawa chili)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, oregano
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na dużej patelni na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso mielone i smażyć, mieszając, aż mięso straci kolor różowy.
- Chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć i pokroić bardzo drobno.
- Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki razem z sosem, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i bulion. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, cukrem i kolendrą. Gotować pod przykryciem na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie oczyścić paprykę i pokroić w plasterki, a następnie wszerz na pół lub 3 części, aby kawałki nie były za długie.
- Kukurydzę i fasolę odsączyć na sitku.
- Po 20 minutach gotowania, dodać paprykę, kukurydzę i fasolę. Gotować dalej pod przykryciem 10- 15 minut. (Pod koniec gotowania powinno pozostać trochę płynu. Potrawa nie powinna być za sucha. Powinna pływać w lekko płynnym sosie. Gdyby sosu było za dużo, odparować część gotując dalej bez przykrycia, a jeśli za mało dolać bulionu).
- Na samym końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.