Delikatne kluseczki z serem ricottą. Do przygotowania dosłownie w 15 minut. Można je podawać na słodko np. polane roztopionym masłem i posypane cukrem lub wytrawnie np. z pesto, sosem pomidorowym. Ciasto można dowolnie modyfikować. Można dodać np. 30g parmezanu, posiekane zioła, trochę startej skórki z cytryny lub gałkę muszkatołową. Kluseczki wychodzą równie smaczne w wersji bezglutenowej po zastąpieniu mąki pszennej, uniwersalną mąką bezglutenową.
Składniki na ok. 2 porcje:
250g sera ricotta
1 żółtko (z jajka wielkości M lub L)
¼ łyżeczki soli
50- 70g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
Sposób przygotowania:
Jeśli po otwarciu opakowania z serem jest widoczny płyn, należy go odlać.
Ser wymieszać z żółtkiem i solą, używając najlepiej łyżki drewnianej.
Dodać mąkę i krótko wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. (Ciasto będzie klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kluseczki będą delikatne i puszyste).
Ze względu na to, że ciasto jest delikatne i klejące, należy formować kluseczki porcjami. Blat posypać dobrze mąką. Nabrać dużą łyżkę ciasta i wyłożyć go na blat. Ręce i ciasto posypać dobrze mąką. Z ciasta uformować wałek grubości palca. Wałek pociąć na małe kawałki („poduszeczki”), posypując od czasu do czasu nóż mąką. Gotowe kluseczki układać na desce (blacie) posypanym dobrze mąką.
W ten sam sposób przygotować resztę klusek.
W międzyczasie zagotować duży garnek z wodą. Wodę dobrze posolić. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę tak, aby woda tylko lekko "mrugała".
Kluseczki należy gotować porcjami. Kluski wkładać ostrożnie do wody, raz przemieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Gotować chwilę, w zależności od wielkości klusek ok. 2- 4 minut.
Tych nie mroziłam, ale wydaje mi się, że tak jak leniwe można zamrozić. Rozmrażamy, wrzucając zamrożone na wrzątek i czekamy do wypłynięcia. Nastepnie od razu wyjmujemy i serwujemy.
Kluseczki pierwsza klasa! Miałam rocottę z bliskim terminem ważności i skorzystałam z przepisu. Zrobiłam na słodko z masłem i cukrem. Następnym razem spróbuję z pesto :)) polecam!
Bardzo fajny i faktycznie szybciutki przepis. Moje niestety wyszły troszeczkę twardawa, mimo,że odmierzałam mąkę i serek.Ale wydaję mi się z doświadczenia,że kupcza ricotta -ricottcie nierówna. Polecam ten rodzaj kluseczek - warto.
Kluseczki fantastyczne! Zrobiłam podwójną porcję i akurat starczyło dla mnie i dla męża, objedliśmy się niesamowicie. Do kluseczek zrobiłam pesto z czosnku, oliwy z oliwek, świeżej bazylii i parmezanu. Palce lizać! Bardzo dziękuję Ci za ten przepis.
[b]Witam.[/b]
Kluseczki pyszne ale mam jedna sugestię proponowała bym dodać więcej soli i jak ktoś lubi pieprzu bo trochę mdłe wychodzą Tak poza tym pierwsza klasa mięciutkie rozpuszczają się a ustach.