Marchewkowe pancakes


Puszyste, delikatne pancakes z dodatkiem startej marchewki. Są słodkie, wilgotne i delikatnie cytrynowe. Można je podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem lub innym dodatkiem według uznania. Bardzo smakują szczególnie dzieciom.
Składniki na ok. 6 sztuk:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
- 140 g mąki pszennej
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 6 g proszku do pieczenia (ok. 1 ½ łyżeczki)
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 100 g marchewki (waga po obraniu i odcięciu końcówek)
- starta skórka z cytryny lub limonki
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier i sól.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance).
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko, mleko i olej. Wmieszać marchewkę i skórkę z cytryny. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać, tylko do momentu połączenia się składników.
- Pancakes smażyć na patelni z małą ilością oleju (ok. 1 łyżki), nabierając po jednej, kopiatej łyżce ciasta na każdy pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Smażyć na niskiej mocy palnika, aż na cieście z góry pojawią się "pęcherzyki". Wtedy placki odwrócić i usmażyć na złotobrązowy kolor.
Źródło: Przepis z blogu: mari-to-kazuo
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6- 7 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.