Puszyste, delikatne pancakes z dodatkiem startej marchewki. Są słodkie, wilgotne i delikatnie cytrynowe. Można je podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem lub innym dodatkiem według uznania. Bardzo smakują szczególnie dzieciom.
Składniki na ok. 6 sztuk:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto:
140 g mąki pszennej
10 g skrobi ziemniaczanej
6 g proszku do pieczenia (ok. 1 ½ łyżeczki)
30 g cukru
szczypta soli
100 g marchewki (waga po obraniu i odcięciu końcówek)
starta skórka z cytryny lub limonki
1 jajko
100 ml mleka
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, cukier i sól.
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance).
W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajko, mleko i olej. Wmieszać marchewkę i skórkę z cytryny. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać, tylko do momentu połączenia się składników.
Pancakes smażyć na patelni z małą ilością oleju (ok. 1 łyżki), nabierając po jednej, kopiatej łyżce ciasta na każdy pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Smażyć na niskiej mocy palnika, aż na cieście z góry pojawią się "pęcherzyki". Wtedy placki odwrócić i usmażyć na złotobrązowy kolor.