Pyszny gulasz zrobiony tym razem z wieprzowiny. Jest prosty do przygotowania, chociaż trochę pracochłonny. Delikatna, pieczona czerwona papryka, pyszny sos śmietanowy, miękkie mięso z polędwicy i do tego smażone ziemniaki smakują wyśmienicie.
Składniki:
500g polędwicy wieprzowej
1 czerwona cebula
3 duże, czerwone papryki
2 łyżki oleju
250ml rosołu (domowego, z kostki rosołowej lub intant)
200g płynnej, słodkiej śmietany
1 łyżka masła
1 łyżeczka ziół (dowolnych, posiekanych)
2 ząbki czosnku
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
sól, pieprz, papryka w proszku
Sposób przygotowania:
Papryki przekroić na pół, oczyścić i ułożyć na blasze przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku (w zależności od grubości skóry papryki) ok. 20- 40 min. w temperaturze ok. 220°C (aż skórka popęka i zrobi się ciemna).
Papryki przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę i pokroić w paski. Odstawić na bok.
Łyżkę miękkiego masła wymieszać z łyżeczką ziół i 2 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez prasę. Wstawić do lodówki.
Mięso oczyścić i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Mięso przysmażyć na oleju. Kolejno dodać cebulę i trochę podsmażyć. Całość zalać rosołem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30- 40 min., aż mięso będzie miękkie.
W tym czasie przygotować ziemniaki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Masło roztopić w garnku. Dodać ziemniaki, posolić, przykryć i dusić na średnim ogniu ok. 20min, do miękkości. Przemieszać od czasu do czasu. Na końcu oprószyć papryką w proszku.
Do miękkiego mięsa dodać śmietanę i gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, przez ok. 5min. Przyprawić pieprzem i papryką w proszku. Na końcu dodać zimne masło czosnkowo- ziołowe, i pokrojoną w paski paprykę. Podawać z ziemniakami.