Rigatoni al forno
- Szczegóły

Jest to tradycyjne włoskie danie makaronowe. Tę potrawę jadłam w ten weekend we włoskiej restauracji i postanowiłam odtworzyć ją w domu. Jej podstawą jest makaron rigatoni, który ma kształt dość grubych, prostych rurek. Makaron, wymieszany z pieczarkami, szynką i pysznym sosem pomidorowo- śmietanowym, posypany startym serem, zapiekany jest w piekarniku.
Danie jest szybkie i łatwe do przygotowania. Czasami dodaje się do niego jeszcze mięso mielone lub zielony groszek.
Składniki na ok. 3 porcje:
- 250g makaronu rigatoni
- 400g pomidorów krojonych z puszki
- 250g pieczarek
- 100g szynki gotowanej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek bazylii
- 200g słodkiej, płynnej śmietany
- ok. 200g startego sera żółtego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rigatoni ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek poszatkować. Cebulę i czosnek podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.
- Pieczarki oczyścić i pokroić, w zależności od wielkości, na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Doprawić solą i pieprzem.
- Dużą ilość listków bazylii umyć i osuszyć. Poszatkować drobno.
- Szynkę pokroić w małą kostkę.
- Pieczarki połączyć z cebulą i czosnkiem. Dodać pomidory z puszki (całość puszki, razem z sosem), bazylię, szynkę i śmietanę. Całość zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać makaron i wymieszać.
- Całość wyłożyć do naczynia żaroodpornego (jednego lub 3 mniejszych), posypać z góry startym serem. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 5min. w temperaturze 180°C, aż ser się rozpuści.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.