Ciekawa alternatywa dla klasycznej lasagne. Makaron, łosoś wędzony, młode cukinie i sos beszamelowy to dobrze dobrany zestaw smakowy. Do tego dość szybki do przygotowania.
Składniki:
makaron do lasagne (najlepszy jest taki, który nie wymaga wcześniejszego gotowania)
2 młode cukinie (ok. 500g)
400g łososia wędzonego w plasterkach
100g tartego sera żółtego
1 pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Sos beszamelowy:
1 cebula
2 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki pszennej (20g)
300ml mleka
1 łyżeczka rosołu instant
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, obciąć końcówki i pokroić w cienkie paski. (Najłatwiej można to zrobić obieraczką do warzyw. Wtedy paski będą bardzo cienkie).
Olej rozgrzać na patelni, dodać paski cukinii i podsmażyć do miękkości.
Szczypiorek (lub cebulkę) umyć, osuszyć i pokroić drobno. Odstawić na bok.
Przygotować sos beszamelowy. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Przysmażyć na maśle. Kolejno dodać mąkę i wymieszać. Dodać zimne mleko i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Dodać rosół, sól i pieprz. Gotować chwilę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu beszamelowego. Kolejno położyć makaron. Na makaron wyłożyć ponownie sos beszamelowy, posypać szczypiorkiem, rozłożyć łososia i na końcu cukinię. Następne warstwy wykładać tak samo: makaron, sos beszamelowy, szczypiorek, łosoś i cukinia. Na górę wyłożyć makaron, posmarować sosem, posypać szczypiorkiem i grubo serem żółtym. Piec w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 180°C, aż makaron będzie miękki.