Lasagne z łososiem i cukinią
- Szczegóły

Ciekawa alternatywa dla klasycznej lasagne. Makaron, łosoś wędzony, młode cukinie i sos beszamelowy to dobrze dobrany zestaw smakowy. Do tego dość szybki do przygotowania.
Składniki:
- makaron do lasagne (najlepszy jest taki, który nie wymaga wcześniejszego gotowania)
- 2 młode cukinie (ok. 500g)
- 400g łososia wędzonego w plasterkach
- 100g tartego sera żółtego
- 1 pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sos beszamelowy:
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej (20g)
- 300ml mleka
- 1 łyżeczka rosołu instant
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyć, obciąć końcówki i pokroić w cienkie paski. (Najłatwiej można to zrobić obieraczką do warzyw. Wtedy paski będą bardzo cienkie).
- Olej rozgrzać na patelni, dodać paski cukinii i podsmażyć do miękkości.
- Szczypiorek (lub cebulkę) umyć, osuszyć i pokroić drobno. Odstawić na bok.
- Przygotować sos beszamelowy. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Przysmażyć na maśle. Kolejno dodać mąkę i wymieszać. Dodać zimne mleko i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Dodać rosół, sól i pieprz. Gotować chwilę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Do naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu beszamelowego. Kolejno położyć makaron. Na makaron wyłożyć ponownie sos beszamelowy, posypać szczypiorkiem, rozłożyć łososia i na końcu cukinię. Następne warstwy wykładać tak samo: makaron, sos beszamelowy, szczypiorek, łosoś i cukinia. Na górę wyłożyć makaron, posmarować sosem, posypać szczypiorkiem i grubo serem żółtym. Piec w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 180°C, aż makaron będzie miękki.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.