Klasyczna lasagne z mięsem mielonym, sosem pomidorowym, beszamelowym i oczywiście serem. Pyszna, sycąca, bardzo dobra alternatywa dla klasycznego obiadu.
Składniki na 4 porcje:
makaron do lasagne (najlepszy jest taki, który nie wymaga wcześniejszego gotowania)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
500g mięsa mielonego
sól, sól ziołowa, pieprz, oregano
½ puszki czerwonej fasoli
½ puszki kukurydzy
100g sosu pomidorowego (pulpy pomidorowej)
400g krojonych pomidorów w puszce (lub sosu pomidorowego)
1 łyżka masła
1 kopiata łyżka mąki pszennej
1-1 ½ szklanki mleka
½ łyżeczki rosołu instant (lub pół kostki rosołowej)
250g sera mozzarella
200g sera żółtego tartego
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i poszatkować drobno.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, oregano i usmażyć.
Gdy mięso będzie gotowe dodać fasolę, kukurydzę, pomidory w puszce (lub sos pomidorowy), wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.
Mozzarellę pokroić w plasterki.
Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Garnek ściągnąć z ognia, dodać zimne mleko i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Dodać rosół i pieprz. Gotować chwilę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać 100g sera żółtego i gotować do rozpuszczenia się sera.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę przygotowanego mięsa. Kolejno wyłożyć makaron. Na makaron wyłożyć ponownie mięso, na to sos beszamelowy i plasterki mozzarelli. Mozzarellę posypać solą ziołową. Następne warstwy wykładać tak samo: makaron, mięso mielone, sos beszamelowy, mozzarella. (U mnie wyszły 3 warstwy). Na górę wyłożyć makaron, polać sosem pomidorowym i posypać grubo startym serem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.