Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego

zapiekanka kapusta mieso

Składniki na 2- 3 porcje:

  • 500g kapusty włoskiej
  • ½ litra bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • 300g mięsa mielonego
  • 20g masła
  • sól, pieprz
  • 150g sera żółtego
  •  3 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekać i przełożyć do miski. Zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 15 min. Kolejno przełożyć na sitko i pozostawić, aż kapusta ocieknie z bulionu.
  2. Mięso mielone przysmażyć na maśle. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kapustą i przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem lub margaryną.
  3. Posypać z góry startym serem żółtym. Polać rozkłóconymi jajkami.
  4. Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40min. w temperaturze 200°C. 10 min. przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę lub folię.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „So kocht Frau Antje heute”.

02

03

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota · 9 lat temu
    szukalam tego przepisu z kapusty i miesa mielonego ja dodam jeszcze pomidory
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 9 lat temu
    Zapiekankę zrobiłam dzisiaj na obiad. Szybko się ją przygotowuje, a smakuje wyśmienicie :) Podałam z ryżem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 11 lat temu
    Zrobiłam pewną modyfikację tego przepisu. Zostało mi trochę farszu z gołąbków i trochę młodej kapusty więc postanowiłam zaryzykować i zobaczyć co wyjdzie. Mięsa już nie podsmażałam bo było z ryżem a resztę zrobiłam jak w przepisie i wyszło naprawdę dobre. Myślę, że ten przepis można modyfikować na wiele różnych sposobów i rezultat zawsze będzie zadowalający. Następnym razem zrobię oryginał. Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krysia · 11 lat temu
    Wczoraj przygotowałam tę zapiekankę. Oprócz zalecanych składników dodałam również przesmażone pieczarki z cebulką. Wymieszałam je z mięsem i kapustą przygotowaną zgodnie z podanym na tej stronie przepisem. Następnie wyłożyłam 1/2 składników do naczynia żaroodpornego i posypałam serem, potem pozostałą cześć i na wierzch także nałożyłam ser. Wyszła znakomita !!!! Danie bardzo smaczne i stanowiące odmianę w mojej kuchni. Dziękuje za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zed · 11 lat temu
    Wyszlo bardzo dobre, ale do miesa mielonego dodalam 2 zabki czosnku, a do potartego sera fete wymieszana z pesto.
    Dziwne polaczenie, ale smakuje:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 11 lat temu
    Ja robiam i jest super, ostatnio dalam jeszcze pieczrki z cabulką- wyszlo wyśmienicie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwcia33 · 12 lat temu
    Ja robilam i potwierdzam,ze to jest naprawde smaczne i szybkie danie..:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiko · 12 lat temu
    pięknie wygląda i z pewnością smakuje super....zrobię ją za tydzień i napiszę jak wyszła:)