Zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego
- Szczegóły

Składniki na 2- 3 porcje:
- 500g kapusty włoskiej
- ½ litra bulionu (może być z kostki rosołowej)
- 300g mięsa mielonego
- 20g masła
- sól, pieprz
- 150g sera żółtego
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
- Kapustę posiekać i przełożyć do miski. Zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 15 min. Kolejno przełożyć na sitko i pozostawić, aż kapusta ocieknie z bulionu.
- Mięso mielone przysmażyć na maśle. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kapustą i przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem lub margaryną.
- Posypać z góry startym serem żółtym. Polać rozkłóconymi jajkami.
- Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40min. w temperaturze 200°C. 10 min. przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę lub folię.
Smacznego.
Na podstawie przepisu z książki: „So kocht Frau Antje heute”.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.