Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą
- Total Time: PT1H30M
- Servings: 6
- Diet: Laktosefrei
- Na ciepło lub zimno: Na ciepło
- Główny składnik: Makaron
- Składnik - Mięso: Boczek, Kiełbasa
- Składnik - Warzywa: Cebula, Kapusta kiszona, Pieczarki
- Składnik - Zboże: Mąka pszenna
- Smak: Neutralny
- Pora dnia: Obiad, Kolacja
- Trudność: Łatwe
- Dieta, Konsumenci : Bez laktozy
- Region: Polska
- Dania Główne - kategoria: Spaghetti i Makaron
- Czas przygotowania: Do 30 minut, Do 1 godziny, Do 2 godzin
- Sposób przyrządzania: Wok, patelnia, Garnek
Pyszne, jednogarnkowe danie, połączenie makaronu z kiszoną kapustą, kiełbasą, boczkiem i niedużą ilością pieczarek. Smaczne, sycące, aromatyczne, idealne danie na chłodne dni.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 250 g makaronu łazanki
- ok. 1 kg kapusty kiszonej (Po odciśnięciu soku powinno pozostać więcej niż 500 g.)
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 średnie cebule
- 150 g pieczarek
- ok. 200 g kiełbasy
- ok. 100 g boczku
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną przełożyć na sitko, przepłukać krótko chłodną, bieżącą wodą i odcisnąć z wody, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać wodą (tyle, aby woda prawie pokryła kapustę np. 3 szklanki o pojemności 250 ml), dodać liście laurowe i ziela angielskie. Gotować ok. 1 godziny do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną kapustę odcedzić na sitku z wody i pozostawić, aby trochę ostygła.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół lub ćwiartki (jeśli są duże) i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć chwilę, aż się zeszkli. Dodać pieczarki i smażyć (ok. 10 minut), aż woda wyparuje i się zarumienią. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do dużego garnka.
- Ugotować makaron w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, aż będą al dente. Odcedzić.
- Kiełbasę i boczek pokroić osobno w kostkę.
- Tą samą patelnię rozgrzać, dodać boczek i chwilę podsmażyć. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodać kiełbasę i usmażyć razem. Przełożyć do garnka z pieczarkami.
- Lekko przestudzoną kapustę odcisnąć rękami.
- Do pieczarek z kiełbasą i boczkiem dodać odsączoną kapustę i całość smażyć, mieszając, ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku.
- Dodać makaron i delikatnie wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły.
- Podawać na ciepło.
Kuchnia: |
Polska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 6 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 3
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.