Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą

  • Total Time: PT1H30M
  • Servings: 6
  • Diet: Laktosefrei
  • Na ciepło lub zimno: Na ciepło
  • Główny składnik: Makaron
  • Składnik - Mięso: Boczek, Kiełbasa
  • Składnik - Warzywa: Cebula, Kapusta kiszona, Pieczarki
  • Składnik - Zboże: Mąka pszenna
  • Smak: Neutralny
  • Pora dnia: Obiad, Kolacja
  • Trudność: Łatwe
  • Dieta, Konsumenci : Bez laktozy
  • Region: Polska
  • Dania Główne - kategoria: Spaghetti i Makaron
  • Czas przygotowania: Do 30 minut, Do 1 godziny, Do 2 godzin
  • Sposób przyrządzania: Wok, patelnia, Garnek
Napisz komentarz
Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą

Pyszne, jednogarnkowe danie, połączenie makaronu z kiszoną kapustą, kiełbasą, boczkiem i niedużą ilością pieczarek. Smaczne, sycące, aromatyczne, idealne danie na chłodne dni.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 250 g makaronu łazanki
  • ok. 1 kg kapusty kiszonej (Po odciśnięciu soku powinno pozostać więcej niż 500 g.)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 średnie cebule
  • 150 g pieczarek
  • ok. 200 g kiełbasy
  • ok. 100 g boczku
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz, papryka czerwona w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną przełożyć na sitko, przepłukać krótko chłodną, bieżącą wodą i odcisnąć z wody, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać wodą (tyle, aby woda prawie pokryła kapustę np. 3 szklanki o pojemności 250 ml), dodać liście laurowe i ziela angielskie. Gotować ok. 1 godziny do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną kapustę odcedzić na sitku z wody i pozostawić, aby trochę ostygła.
  2. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół lub ćwiartki (jeśli są duże) i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć chwilę, aż się zeszkli. Dodać pieczarki i smażyć (ok. 10 minut), aż woda wyparuje i się zarumienią. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do dużego garnka.
  3. Ugotować makaron w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, aż będą al dente. Odcedzić.
  4. Kiełbasę i boczek pokroić osobno w kostkę.
  5. Tą samą patelnię rozgrzać, dodać boczek i chwilę podsmażyć. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodać kiełbasę i usmażyć razem. Przełożyć do garnka z pieczarkami.
  6. Lekko przestudzoną kapustę odcisnąć rękami.
  7. Do pieczarek z kiełbasą i boczkiem dodać odsączoną kapustę i całość smażyć, mieszając, ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku.
  8. Dodać makaron i delikatnie wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły.
  9. Podawać na ciepło.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasąŁazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.