Leniwe pierogi


Pyszne leniwe, smak dzieciństwa. Puszyste, mięciutkie kluski, o wyraźnym smaku sera. Szybkie do przygotowania i tylko z trzech składników.
Składniki na ok. 40 sztuk, ok. 3- 4 porcje:
Leniwe:
- 500 g twarogu półtłustego*
- 3 jajka (rozmiar M)
- 1 szklanka mąki pszennej (u mnie 150 g mąki)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 80 g masła
- cukier, polecam brązowy (ale może też być zwykły)
- cynamon (opcjonalnie)
- sól
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku wstawić wodę do gotowania leniwych. Gdy się zagotuje, posolić.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Do miski przełożyć twaróg i żółtka. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub pałką do ciasta. (Ugniatać chwilę. W serze mogą zostać grudki).
- Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do twarogu z żółtkami i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Dodać mąkę i wymieszać szpatułką. (Cała sztuka polega na tym, aby nie dosypywać dodatkowej mąki, wtedy kluski będą pulchne. Ciasto może być trochę klejące, dlatego warto je wymieszać szpatułką, aby się nie kleiło do rąk).
- Połowę ciasta przełożyć na grubo posypany blat mąką. Suche ręce i ciasto oprószyć mąką i uformować wałek.
- Wałek lekko spłaszczyć. (Można zrobić dodatkowo nożem delikatnie nacięcia tworząc kratkę). Wałek pociąć na kawałki. (Nóż oprószyć mąką). To samo zrobić z drugą połową ciasta.
- Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, od razu wyciągnąć łyżką cedzakową. (Dłuższe gotowanie spowoduje, że kluski się rozlecą).
- Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem, najlepiej brązowym i ewentualnie cynamonem.
Uwagi:
1 szklanka= 250 ml
*Twaróg musi być zwarty, klasyczny. Używam twarogu wiejskiego, półtłustego z Piątnicy lub twarogu “Klinek” Delikate. Twaróg we wiaderku w tym przepisie się nie nadaje.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 3- 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.