Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

Pyszne leniwe, smak dzieciństwa. Puszyste, mięciutkie kluski, o wyraźnym smaku sera. Szybkie do przygotowania i tylko z trzech składników.

Składniki na ok. 40 sztuk, ok. 3- 4 porcje:

Leniwe:

  • 500 g twarogu półtłustego*
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 1 szklanka mąki pszennej (u mnie 150 g mąki)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 80 g masła
  • cukier, polecam brązowy (ale może też być zwykły)
  • cynamon (opcjonalnie)
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku wstawić wodę do gotowania leniwych. Gdy się zagotuje, posolić.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Do miski przełożyć twaróg i żółtka. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub pałką do ciasta. (Ugniatać chwilę. W serze mogą zostać grudki).

2

  1. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do twarogu z żółtkami i delikatnie wymieszać szpatułką.

3

  1. Dodać mąkę i wymieszać szpatułką. (Cała sztuka polega na tym, aby nie dosypywać dodatkowej mąki, wtedy kluski będą pulchne. Ciasto może być trochę klejące, dlatego warto je wymieszać szpatułką, aby się nie kleiło do rąk).

4

  1. Połowę ciasta przełożyć na grubo posypany blat mąką. Suche ręce i ciasto oprószyć mąką i uformować wałek.

5

  1. Wałek lekko spłaszczyć. (Można zrobić dodatkowo nożem delikatnie nacięcia tworząc kratkę). Wałek pociąć na kawałki. (Nóż oprószyć mąką). To samo zrobić z drugą połową ciasta.

6

7

  1. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, od razu wyciągnąć łyżką cedzakową. (Dłuższe gotowanie spowoduje, że kluski się rozlecą).
  2. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem, najlepiej brązowym i ewentualnie cynamonem.

Uwagi:

1 szklanka= 250 ml

*Twaróg musi być zwarty, klasyczny. Używam twarogu wiejskiego, półtłustego z Piątnicy lub twarogu “Klinek” Delikate. Twaróg we wiaderku w tym przepisie się nie nadaje.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 3- 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Leniwe pierogi Leniwe pierogi
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie · 2 miesięcy temu
    Przepis idealny, ale bez białek!!! Ja po prostu nie doczytałam do końca i przez przypadek wyszły rewelacyjne, mięciutkie, ale nie rozpadające się kluseczki! Mniam.  Białko powoduje, że leniwe są twarde, klejące i dające się formować. Ponadto wydaje mi się, że gdyby do  tego ciasta  dać jeszcze 3 białka, to byłoby oni zdecydowanie za rzadkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arleta · 2 miesięcy temu
    Leniwe na masełku z cukrem 🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 miesięcy temu
    Wyjmowane od razu po wypłynięciu są surowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 9 miesięcy temu
    Wyszły pyszne :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 1 lat temu
    Obawiałam się przepisu po komentarzach, ale spróbowałam i wyszły pyszne! Wszystko według przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Przepis napisany bardzo przystępnie dla laików, pierwszy raz nie okleiłam się ciastem, a kluseczki wyszły bardzo miękkie. Nigdy nie dodaje komentarzy, ale będę stałym bywalcem strony 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 1 lat temu
    Super przepis. Dziękuję. 👌 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 1 lat temu
    Przepis bardziej dobry. Jesli komus nie wychodzi to niech zrobi ponownie z większą uwagą:) nie gotować za długo bo są mniej smaczne i twarde. W końcu leniwe gdzie czuć duzo sera, nie mąki, pychota! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciej · 1 lat temu
    Palce lizać👍 Następnym razem dodam świeżo mielony pieprz i prażoną cebulkę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    renata · 1 lat temu
    zrobiłam wg.przepisu, kluski wypłynęły, natychmiast wyjęłam :(..... dałam dzieciom - były surowe w środku :(... mam nadzieję,że nic im się nie stanie...ZDECYDOWANIE dłuzej gotować !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wojtek · 2 lat temu
    Trzymają się strikte przepisu wyszło by słabo. Konsystencja nie pozwalała na bezpieczne ugotowanie. Może wina twarogu, bądź jajek bo mąka raczej mące równa. W każdym bądź razie, po doprowadzeniu ciasta do "bezpieczniejszej" konsystencji wyszło bardzo dobrze. Smak dobry, pulchne, po obgotowaniu i podsmażeniu na maśle złote, chrupiące.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    K · 2 lat temu
    Właśnie zrobiłam, na super leniwo, bo bez bicia piany, wymieszałam wszystko widelcem - i wyszły przepyszne, dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 2 lat temu
    Bardzo dobre, wszystko wyszło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emil · 2 lat temu
    Bardzo kiepsko mi się robiło. Wyszły finalnie bardzo twarde. Chyba za mocno zmieliłem twaróg. Ciasto kleiło się tragicznie, było mokre i lepiło się do stolnicy. Piana ubita na sztywno, jaja dodane, nie wyrabiałem za mocno... Niestety przepis nie podpasował wcale. Gdybym miał wyrabiać twaróg krócej, byłyby grudki, a tego nienawidzę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 2 lat temu
    Mi wyszły ale próbując 🤮 są nie dobre,bez smaku szkoda czasu ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Najlepszy przepis w necie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Włodek · 2 lat temu
    Przepis super. Łatwo i szybko się robi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariusz · 2 lat temu
    Wyszły bardzo dobre.Polecam ten przepis.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Przepis super :) Ale dla mnie jedyna opcja to na słono, najidealniej z podsmażoną bułką tartą i masłem. Z moim smakiem prędzej bym je zjadła z musztardą niż z cukrem ;)