Pyszne leniwe, smak dzieciństwa. Puszyste, mięciutkie kluski, o wyraźnym smaku sera. Szybkie do przygotowania i tylko z trzech składników.
Składniki na ok. 40 sztuk, ok. 3- 4 porcje:
Leniwe:
500 g twarogu półtłustego*
3 jajka (rozmiar M)
1 szklanka mąki pszennej (u mnie 150 g mąki)
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. 80 g masła
cukier, polecam brązowy (ale może też być zwykły)
cynamon (opcjonalnie)
sól
Sposób przygotowania:
W dużym garnku wstawić wodę do gotowania leniwych. Gdy się zagotuje, posolić.
Oddzielić białka od żółtek.
Do miski przełożyć twaróg i żółtka. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub pałką do ciasta. (Ugniatać chwilę. W serze mogą zostać grudki).
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do twarogu z żółtkami i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dodać mąkę i wymieszać szpatułką. (Cała sztuka polega na tym, aby nie dosypywać dodatkowej mąki, wtedy kluski będą pulchne. Ciasto może być trochę klejące, dlatego warto je wymieszać szpatułką, aby się nie kleiło do rąk).
Połowę ciasta przełożyć na grubo posypany blat mąką. Suche ręce i ciasto oprószyć mąką i uformować wałek.
Wałek lekko spłaszczyć. (Można zrobić dodatkowo nożem delikatnie nacięcia tworząc kratkę). Wałek pociąć na kawałki. (Nóż oprószyć mąką). To samo zrobić z drugą połową ciasta.
Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, od razu wyciągnąć łyżką cedzakową. (Dłuższe gotowanie spowoduje, że kluski się rozlecą).
Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem, najlepiej brązowym i ewentualnie cynamonem.
Uwagi:
1 szklanka= 250 ml
*Twaróg musi być zwarty, klasyczny. Używam twarogu wiejskiego, półtłustego z Piątnicy lub twarogu “Klinek” Delikate. Twaróg we wiaderku w tym przepisie się nie nadaje.
Robię z tego przepisu setny raz bo mam fanów w domu klusek leniwych i wychodzą super nigdy mi się nie rozgotowany . Czasami jak zostanie mi łyżka ziemniaków to te dodam. Ale i bez tego rewelacja idealnie mięciutkie
Te pierogi z Pani przepisu są twarde ,a to wszystko przez te jajka.ja robię prosto 1x3 to znaczy 1 część ugotowane ziemniaki ,1 część twarogu i 1 część mąki pszennej.Pierogi są miękkie i nie rozpadają się.
Przepis idealny, ale bez białek!!! Ja po prostu nie doczytałam do końca i przez przypadek wyszły rewelacyjne, mięciutkie, ale nie rozpadające się kluseczki! Mniam. Białko powoduje, że leniwe są twarde, klejące i dające się formować. Ponadto wydaje mi się, że gdyby do tego ciasta dać jeszcze 3 białka, to byłoby oni zdecydowanie za rzadkie.
Przepis napisany bardzo przystępnie dla laików, pierwszy raz nie okleiłam się ciastem, a kluseczki wyszły bardzo miękkie. Nigdy nie dodaje komentarzy, ale będę stałym bywalcem strony 🙂
Przepis bardziej dobry. Jesli komus nie wychodzi to niech zrobi ponownie z większą uwagą:) nie gotować za długo bo są mniej smaczne i twarde. W końcu leniwe gdzie czuć duzo sera, nie mąki, pychota!
zrobiłam wg.przepisu, kluski wypłynęły, natychmiast wyjęłam :(..... dałam dzieciom - były surowe w środku :(... mam nadzieję,że nic im się nie stanie...ZDECYDOWANIE dłuzej gotować !!!
Trzymają się strikte przepisu wyszło by słabo. Konsystencja nie pozwalała na bezpieczne ugotowanie. Może wina twarogu, bądź jajek bo mąka raczej mące równa. W każdym bądź razie, po doprowadzeniu ciasta do "bezpieczniejszej" konsystencji wyszło bardzo dobrze. Smak dobry, pulchne, po obgotowaniu i podsmażeniu na maśle złote, chrupiące.
Bardzo kiepsko mi się robiło. Wyszły finalnie bardzo twarde. Chyba za mocno zmieliłem twaróg. Ciasto kleiło się tragicznie, było mokre i lepiło się do stolnicy. Piana ubita na sztywno, jaja dodane, nie wyrabiałem za mocno... Niestety przepis nie podpasował wcale. Gdybym miał wyrabiać twaróg krócej, byłyby grudki, a tego nienawidzę.